Prirodni lekovi za uklanjanje belih fleka sa kože: Renom protiv VITILIGA!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

23.10.2020

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sigurno poznajte, ili ste bar jednom sreli, nekoga ko boluje od vitiliga. Osnovna karakteristika i glavni simptom ove bolesti su bele fleke po koži. One nastaju kao rezultat nestajanja pigmentnih ćelija, odnosno melanocita, u određenim oblastima kože.

RepublikaFoto: youtube.com/KSAT 12
Foto: Ilustracija

Fleke se mogu pojaviti bilo gde na koži, ali se nešto više javljaju na delovima tela koji su izloženi sunčevim zracima. Ipak, nisu izuzeti ni kosmati delovi glave, sluzokoža, pazuh, prepone i genitalije.

Uzrok ovog neprijatnog oboljenja je do danas nepoznat savremenoj medicini. Vitiligo može biti nasledan, nekada je povezan sa raznim autoimunim bolestima, ali uglavnom, osim neuglednih fleka po koži, nema nikakvih drugih simptoma. Uobičajena terapija kortikosteroidima u vidu krema je agresivna i nema dugotrajni efekat,ali ima brojne nus pojave. Nešto delotvornija je PUVA terapija, koja podrazumeva lek Psoralen i UVA zračenje koje dovodi do tamnjena kože, ali i ovaj način lečenja ima brojne posledice po izgled kože i celokupno zdravlje. Statistički je dokazano da ovaj način lečenja, takođe, nosi veliki rizik od pojave karcinoma. S obzirom da vitiligo nije opasan po zdravlje, ne boli i nije zarazan, svrha terapija je pre svega da se bele mrlje smanje ili učine manje vidljivim kako bi se popravio estetski izgled kože.Zbog toga se osobe obolele od vitiliga sve više okreću prirodnim načinima lečenja. Irina Šuljgina, doktor medicinskih nauka, direktorka moskovskog dermatološkog dispanzera preporučuje:

 

- Dobro narodno sredstvo protiv vitiliga je ren. Sameljite ren u mašini za mlevenje mesa, pa dobijenu kašu prelijte ključalom vodom u odnosu jedan prema tri. Ostavite da odstoji dva sata, pa ovom kašom premazujte depigmentisane delove kože.

RepublikaFoto: youtube.com/ Food Wishes
Foto: Ilustracija

Takođe, nedavna istraživanja su pokazala da aktivna supstanca ulja crnog kumina - timokinon vraća melanocite, odnosno normalnu pigmentaciju kože u prvobitno stanje, bez negativnih efekta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ulje od crnog bibera

Kašika crnog bibera u zrnu

2 dl maslinovog ulja

Priprema:

Biber zdrobiti, staviti u staklenu teglu i preliti maslinovim uljem. Zatvoriti i dobro protresti. Čuvati dve nedelje na toplom i tamnom mestu, uz povremeno protresanje, zatim procediti. Čuvati u tamnoj bočici na tamnom i hladnom mestu. Područja kože bez pigmentacije mazati uljem tri puta dnevno. Nakon nanošenja ulja, kožu isprati čajem od kamilice.

Ulje od tuje

Sastojci:

50 g vrhova grančica tuje

2 dl maslinovog ulja

Priprema:

Sveže grančice tuje iseckati, staviti u teglu i preliti maslinovim uljem. Zatvoriti i dobro protresti. Čuvati dve nedelje na toplom i tamnom mestu, uz povremeno protresanje. Procediti ulje i držati ga u tamnoj bočici na tamnom i hladnom mestu. Delove kože zahvaćene vitiligom mazati uljem tri puta na dan. Nakon nanošenja ulja, kožu oprati čajem od kamilice.

Biljno ulje protiv vitiliga

kašika listova stolisnika

kašika listova nevena

kašika kore hrasta

1 kašika listova breze

kašika kantariona

4-5 dl maslinovog ulja

Priprema:

Usitnjeno suvo bilje pomešati, preliti maslinovim uljem i nad parom lagano zagrevati 30-40 minuta. Smesu ohladiti i neproceđenu ostaviti u frižideru preko noći. Sledećeg dana ponovo zagrejati nad parom. Nakon toga ulje procediti ulje u tamnu bočicu. Čuvati na hladnom mestu. Najmanje šest meseci, nekoliko puta tokom dana,fleke na koži oprati čajem od kamilice a potom namazati pripremljenim uljem.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Melem od šargarepe

Sastojci:

dl soka od šargarepe

kašika meda

kašika maslinovog ulja

Priprema:

Sok od šargarepe pomešati sa medom i maslinovim uljem. Čuvati u dobro zatvorenoj tamnoj bočici u frižideru i potrošiti u roku od tri dana.Mazati melemom obolela mesta tri puta na dan. Uz to svaki dan popiti čašu svežeg soka od šargarepe.

Čaj od preslice

2 kašičice preslice

2,5 dl ključale vode

kašika meda

Priprema:

Usitnjenu suvu preslicu preliti proključalom vodom, poklopiti, ostaviti da odstoji 20 minuta i procediti. Čaj zasladiti medom. Uzimati mesec dana, tri puta dnevno. Nakon pauze od mesec dana, kura se može ponoviti. Na takav način kuru sprovoditi najmanje šest meseci.Nezaslađeni čaj može se koristiti i kao obloga ili kupka, ali je, u tom slučaju, mnogo delotvorniji čaj pripremljen od tri puta veće količine suve preslice.

Čaj od islandske mahovine

Sastojci:

1,2 l ključale vode

3 kašike usitnjenog lista islandske mahovine

kašika usitnjenih listova kupine

kašika koprive

kašika lista i cveta hajdučice.

Priprema:

Biljnu mešavinu preliti ključalom vodom, ostaviti poklopljeno sat i po, procediti, zasladiti medom i piti po jednu šolju pre i posle doručka, ručka i večere.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Čaj za podsticanje pigmentacije

Sastojci:

1,2 l ključale vode

2 kašike lista i cveta kičice

kašika lista i cveta hajdučice

kašika lista i cveta kantariona,

kašika koprivinog lista

kašika igličastih listova bora.

Priprema:

Usitnjeno bilje preliti vodom i ostaviti da odstoji poklopljeno sat i po, a zatim procediti i zasladiti medom. Deset dana piti po jednu šolju pre i posle svakog obroka.

Čaj od semena paškanata

Sastojci:

kašičica semena paškanata

2 dl ključale vode

Priprema:

Semenke preliti vodom i ostaviti da odstoji poklopljeno sat vremena. Piti po čašu ovog čaja četiri puta dnevno.Posle mesec dana napraviti pauzu od nedelju dana pa ponovo piti ovaj čaj. Ovim čajem premazivati i bele fleke na koži. Lečenje vitiliga je dugotrajno, pa čaj treba piti bar sedam meseci kako bi se videli rezultati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading