OVO SU MESTA U KUHINJI GDE SE LAKO STVARA BUĐ: Zbog zdravlja ukućana obratite pažnju na kritične tačke!

Autor: Republika

Lifestyle

15.10.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Mesto gde se priprema hrana, logično, treba da bude i najčistije u kući... Ipak, pošto se u kuhinji nalaze ostaci hrane i vlaga usled pranja može da dospe na mnoga nepristupačna mesta, ova prostorija jeste idealna za razvoj buđi... Neke veoma nezdrave i opasne vrste buđi mogu se naći u kuhinji, ali dobra stvar jeste što se njihova pojava može veoma efikasno sprečiti. Otkrivamo koja su to mesta uobičajen izvor buđi i šta da radite da sprečite njen nastanak.

Foto: Photo by Dane Deaner on Unsplash
Foto: Ilustracija

Za početak treba napomenuti da se u kuhinji najčešće buđ stvara na česmi, posebno ako ne funkcioniše kako treba ili ako curi. Za takav problem jedino rešenje jeste da pozovete majstora i uklonite kvar što pre kako biste zaštitili zdravlje.

Pored česme treba da proverite i sledeća mesta...

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

ISPOD FRIŽIDERA

Malo nas tokom čišćenja pomera frižider i čisti ispod njega, a to je područje gde lako mogu da se sakriju različite vrste buđi. Ovo je mesto gde ostaci hrane mogu da dospeju, gde može da se sakupi mnogo prašine, a vrlo često je tu i vlaga, pa je očekivano da se buđ razmnožava velikom brzinom. Pomerajte frižider najmanje dva-tri puta u toku godine i detaljno očistite zidove i pod ispod frižidera i oko njega.

Foto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

ODVODI

Ako se ne održavaju redovno, mogu biti pravi mali rasadnici buđi. Za održavanje čistoće odvoda dovoljno je da jednom nedeljno saspete 3-4 šolje sirćeta, koje će sprečiti nastanak nove buđi i očistiti postojeću.

Posle kupatila kuhinja je druga prostorija koja je najpodložnija za stvaranje buđi

KANTA ZA SMEĆE

Savetujemo vam da ne kupujete prevelike kante za smeće. Idealna veličina kante jeste ona u koju stane smeće od samo jednog dana i koju ćete morati da praznite na dnevnom nivou. Na taj način sprečićete nastanak buđi na tom mestu. Obratite pažnju na to da u kantu uvek ubacite kesu, nikako nemojte da odlažete otpad direktno u posudu.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

UNUTRAŠNJOST FRIŽIDERA

Ne dozvolite da vam hrana previše dugo stoji u frižideru, redovno pregledajte šta je dobro, a šta je za bacanje. Odredite jedan dan u nedelji kada ćete pregledati frižider. To usvojite kao redovnu rutinu jer ćete tako imati uvid u ono čime raspolažete kada je priprema hrane u pitanju, a što je još važnije, ustajala hrana neće se dugo zadržavati pored one dobre. Pokvarene namirnice mogu uticati na razvoj buđi, a to nikako ne želite, posebno tamo gde je hrana.

Gledajte da vlažnost vazduha svedete na minimum, aspirator je dobro rešenje

KANTA ZA KOMPOST

Ako vas zanima i baštovanstvo, pa posedujete kantu u kojoj skupljate kompost, imajte na umu da je to jedan od najvećih izvora buđi. Kantu za kompost uvek držite poklopljenu ili, još bolje, ne držite je u kuhinji. Najbolje bi bilo da je izbacite napolje ako je to moguće.

POKVARENO VOĆE I POVRĆE

Ništa gore nema od trulog krompira ili voća i zato, kao i kod frižidera, redovno pregledajte šta to više nije za upotrebu i proverite da li je mesto na kom čuvate namirnice možda previše toplo i prebacite ih na neko hladnije.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

DASKE ZA SEČENJE

Na njima se buđ stvara brzo i lako, a to ćete izbeći ako ih nakon svake upotrebe budete pravilno čistili i dezinfikovali. Sledeći put kada završite sa sečenjem namirnica, nemojte je samo oprati toplom vodom, već je detaljnije istrljajte, pa čak i poprskajte nekim sredstvom za dezinfekciju i ostavite da se dobro prosuši pre naredne upotrebe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading