DAR IZ PRIRODE: Ovi čajevi će vas opustiti bolje od lekova za smirenje!

Autor: magazin.novosti.rs, Republika

Lifestyle

03.10.2020

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko ste napeti, neprestano ste pod stresom ili se nalazite u osetljivoj životnoj situaciji, lekovi za smirenje ne moraju biti rešenje problema. Umesto toga, možete probati delotvoran lek iz prirode.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako je upotreba biljaka u lečenju manjih teškoća i poboljšanju stanja organizma odavno poznata, samolečenje biljkama se ne preporučuje posebno kod stresa kod starijih korisnika.

Ukoliko pijete lekove za neku osnovnu hroničnu bolest, biljke mogu da utiču na dejstvo terapije, kao i na status oboljenja.  Aktivne supstance u biljnim preparatima nisu agresivne i ne dovode do stvaranja navike, što predstavlja njihovu osnovnu prednost u odnosu na lekove.

Kad je reč o čajevima za smirenje, pomenućemo neke opšte poznate biljke od kojih se on pravi - matičnjak, majčina dušica i žalfija. Najbolji efekat se, međutim, postiže njihovom kombinacijom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Čaj od majčine dušice

Majčina dušica je u sastavu mnogih lekova i preparata upravo zbog blagotvornog dejstva na nervni sistem. Ublažava napetost, i poboljšava kvalitet sna. Ova biljka u svom sastavu ima tanine i etarsko ulje. Čaj od majčine dušice dobar je za miran san, a jedna šolja čaja dnevno pozitivno će uticati na vaš organizam.

Osim čaja, majčina dušica može da posluži i za pripremanje blagotvornih kupki, a uživanje u ovakvoj kupki može da posluži za miran san i odlično opuštanje pre spavanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

aj od majčine dušice pravi se uobičajeno, tako što kašiku čaja stavite u 200 mililitara ključale vode i kada odstoji dvadesetak minuta i procedite i popijete. 

Čaj od matičnjaka

Ova biljka je od davnina poznata po tome što  smanjuje stres i pojačava koncentraciju. Čaj za smirenje od matičnjaka se koristi i protiv nesanice. Veoma je lekovit za probavni trakt, naračito za želudac.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Čaj od matičnjaka će smiriti i ublažiti napetost nerava. Čaj od matičnjaka priprema se od svežih i sušenih listova. Preliti kašičicu ove biljke sa 250 mililitara vrele vode i ostaviti da se prohladi poklopljeno oko 10 minuta. Procediti i uživajte u opuštajućem mirisu i ukusu u večernjim satima.

Matičnjak može da se kombinuje sa kamilicom, valerijanom i nanom i ova kombinacija može da se pije dva puta dnevno.

Čaj od žalfije

Žalfija je mediteranska biljka sa jakim dejstvom po pitanju smirivanja lupanja srca, grčeva crijeva ali i kod visoke temperature. Ne sme se koristiti u velikim dozama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Čaj od žalfije priprema se tako što se jedna kašičica osušene ili sveže biljke prelije sa 400 mililitara vode pa se potom kuva u vodi oko 20 minuta.

Konzumira se jednom dnevno u popodnevnim časovima. Pre korišćenja ovog napitka neophodna je konsultacija sa lekarom jer čaj od žalfije jer može da ošteti funkcije jetre.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading