NI TEGOVI, NI STRUNJAČA, NI LOPTA: Ovo sredstvo za vežbanje daje najbolje rezultate

Autor: Lepota i zdravlje, Republika

Lifestyle

19.09.2020

18:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Elastična traka za vežbanje je odnedavno dobila svoje zasluženo mesto na listi najboljih pomagala za treniranje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Do skoro, prva pomisao na ovaj gumeni obruč su nam bili video snimci iz 80-ih na kojima dame u fluorescentnim trikoima rade vežbe, zar ne? Ali, stvari su se promenile. Ako ga niste već probali, obavezno to uradite jer ovaj pristupačni deo opreme za vežbanje može ozbiljno da utiče na jačanje i oblikovanje mišića guze.

– Zapravo, fitness traka je ključ za pojačavanje intenziteta vežbi koje radimo sa sopstvenom težinom, naročito kada pričamo o čučnjevima – kaže Dana Bolig, sertifikovani lični trener.

– Elastična traka za vežbanje će ciljati i aktivirati vaše gluteuse tokom celog pokreta više nego što bi to činio sam čučanj. To se dešava zbog dodatog otpora koji pruža, kao i dužeg vremena pod kojim su ciljani mišići napeti – kaže ona.

Kada izvodite sam čučanj, mišići su na izazovu uglavnom u trenutku kada se podižete iz čučnja i vraćate u stojeći položaj. Ako na sebe stavite elastičnu traku ispod stopala i preko ramena, vaši mišići će morati da daju još veći otpor da bi se vratili u prvobitno stanje (gotovo kao da dižete neku kilažu), a moraće da rade i kada “tonete” u čučanj, objašnjava Dana.

 
Rezultat: Kada su mišići napeti tokom čitavog pokreta, to povećava izgradnju mišića i, uz pravilan oporavak, može im pomoći da ojačaju, napominje trener Elena Lusijani za Shape.

Elastična traka za vežbanje za bolje izvođenje vežbi

Ako obavijete fitness traku oko bilo kog dela tela ona takođe pomaže da uspostavite jaku vezu mišića i uma, što vaše čučnjeve može da učini mnogo efikasnijim, kaže Bolig.

– Na primer, kada vam je elastična traka za vežbanje obavijena oko butina i spuštate se nisko u čučanj, kolena bi trebalo da budu direktno iznad nožnih prstiju, ali, ako počnu da se uvlače ka unutra, osetićete da napetost koju traka pravi popušta. Ovo će vas podsetiti da vratite kolena na mesto i da angažujete gluteus, odnosno da poboljšate vaše izvođenje vežbe tako da bude pravilno.

– Zbog toga trake mogu biti mnogo korisne. Imate nešto što vam ´govori´ da radite ili ne radite pravilno vežbu – kaže Bolig.

Da biste dobili maksimalni učinak svojih vežbi, koristite trake sa kratkim petljama, ali i one sa dugim koje se mogu koristiti praktično za bilo koji čučanj koji možete da zamislite.

– Ako u teretani radite čučnjeve sa tegovima, onda će vam duže trake biti savršen izbor. Na primer možete da je zakačite preko ramena, umesto oko šipke za tegove, i pričvrstiti je pod stopala, a zatim radite čučanj. Na taj način ćete dodavati otpor pokretima – savetuje Dana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading