MUČI VAS GORUŠICA? Izbacite iz života ove ČETIRI štetne navike i REŠIĆETE SE problema!

Autor:

Lifestyle

17.09.2020

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neugodan osećaj "gorenja" u ždrelu i u donjem delu grudnog koša nazivamo žgaravicom ili gorušicom. Ta tegoba muči mnoge, a nastaje kada se želudačni sadržaj vrati u jednjak.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Uvek nastaje nakon jela, smatra se simptomom bolesti u organima za varenje, a ponekad je jednostavno znak da morate da promenite svoju ishranu i način života.

1. Jutarnja kafa na prazan želudac

Okidač refluksa najčešće je neka hrana koja opušta sfinkter i zbog toga on ne može da blokira vraćanje želudačne kiseline u jednjak. Među namirnicama koje to rade nalaze se pića s velikom količinom kofeina poput kafe, stoga nju nikako nemojte piti na prazan želudac, piše "Zadovoljna.hr".

2. Ispijanje alkohola uz cigaretu

Alkohol i duvan takođe utiču na sfinkter, ali u ovom slučaju važniji je njihov negativan utjecaj na slinu. Tačnije, uzrokuju dehidraciju i smanjenje stvaranja sline, pa je zbog toga teže neutralizovati kiseline u želucu i naterati ih da odu iz njega.

3. Prekomerna konzumacija žvaka s pepermintom

Pepermint ima jednako dejstvo kao i kofein, stoga biste trebali izbegavati sve što u sebi sadrži ulje peperminta. Čaj, bombone, razni deserti s ukusom peperminta – izbegnite ih i olakšajte sebi žgaravicu.

4. Mali noćni zalogaji

Ako imate žgaravicu, nemojte jesti minimum dva sata pre odlaska na spavanje i obvezno izbegavajte da jedete u kasnim noćim satima i potom se vratite u krevet. Naime, čim legnete, želudačne kiseline lakše nalaze put do vašeg jednjaka, a ako ste jeli pre spavanja, onda će u vašem telu započeti proces probave, što znači da ćete imati više kiseline u želucu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading