SAVET STRUČNJAKA: Ovo je najbolji način da operete VOĆE i POVRĆE od pesticida!

Autor:

Lifestyle

15.09.2020

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci odavno savetuju da voće i povrće dobro operemo pre konzumacije ili pripreme kao i da ga ogulimo, ako je to moguće.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jedan sastojak koji svi imamo u svom domu pomaže u pranju pesticida koji se koriste u proizvodnji voća i povrća.

Sastojak koji sve domaćice imaju u svom domaćinstvu je soda bikarbona, a ona ima mnogo primena. Američki naučnici istraživanjem su utvrdili da je njena upotreba u ispiranju pesticida sa voća delotvornija od obične vode.

Rezultate istraživanja objavili su u časopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistry”, prenosi “Newsweek”.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naučnici  dugo upozoravaju da voće apsorbuje pesticide i da ih je s površine moguće isprati sodom bikarbonom, ali niko do sada nije izmerio koliko su duboko u voće pesticidi prodrli i u kojoj meri ih soda bikarbona može ukloniti.

- Prvi smo se posvetili proučavanju da bismo ustanovili koliko su duboko u voćku pesticidi prodrli i u kojoj ih je meri moguće isprati - rekla je Lili He, naučnica na Univerzitetu Masačusets i jedna od glavnih autorka studije, dodavši da su ona i kolege eksperimentima koristili organske jabuke i dve hemikalije koje se često upotrebljavaju u tretiranju voća u Americi.

Jedna od hemikalija bila je ona pod nazivom tiabendazol koja služi za uništavanje gljivica, a druga pod nazivom fosmet koja uništava štetne kukce.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zalili su voće najvišom dopuštenom količinom pesticida u skladu sa pravilima. Potom su pokušali da ih isperu običnom vodom i sodom bikarbonom.

Nakon petnaestminutnog ispiranja sodom bikarbonom gotovo sve hemikalije uklonjene su s površine voća.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Kora jabuke puna je nutrijenata, ali u njoj je i puno pesticida. Kada jedete jabuku možete da odlučite da li ćete oguliti koru ili ne. Ali isto to ne možete primeniti kod voća poput grožđa ili kod povrća poput spanaća - rekla je He.

Jedna od metoda je i potapanje voća u vodi, u morskoj soli i soku limuna u trajanju od 10 minuta, prenosi Žena sam ja.

- Smatram da je vrlo važno smanjiti rizik od izloženosti prehrambenih namirnica pesticidima - rekla je He.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading