Bolujete od čestih vrtoglavica? Nemojte da ih zanemarujete, mogu da budu ozbiljan problem

Autor: zena.blic.rs, republika.rs

Lifestyle

08.09.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako su najčešće bezazlene i brzo prođu, postoje i vrtoglavice koje zahtevaju hitan odlazak kod neurologa i neurohirurga...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vrtoglavica je jedan od najčešćih simptoma zbog koga se pacijenti javljaju lekaru. Može se pojaviti u bilo kojoj starosnoj dobi, ali je učestalija sa starenjem.– Ako se javi vrtoglavica bez neuroloških ispada, uzrok joj je najčešće poremećaj čula za ravnotežu, koje se nalazi u unutrašnjem uvu. Ovu vrtoglavicu često prate i mučnina, povraćanje, nagluvost i zujanje u ušima.

Uzroci vrtoglavice mogu biti i neurološki poremećaji poput migrene, moždanog udara, multiple skleroze, tumora, a simptomi poremećaja ravnoteže mogu se javiti i kod aritmija, srčane slabosti, deficita vitamina B12, povreda glave, dijabetesa, hipoglikemije, polineuropatije, ortostatske hipotenzije, anemije, bolesti štitne žlezde, starenja, oboljenja oka, zloupotrebe lekova, alkohola…

Najvažnije je na vreme prepoznati centralne uzroke vrtoglavice, jer neki zahtevaju urgentno lečenje kod neurologa i neurohirurga, piše zena.blic.rs.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Od pravih rotacionih vrtoglavica, najčešća je tzv. BPPV ili bezazlena prolazna položajna vrtoglavica. Mahom se javlja ujutru, pri pokušaju da pacijent ustane iz kreveta, a u čak i do 40 odsto slučajeva  mogle bi biti povezane sa povećanim rizikom za demenciju.

Na to ukazuju rezultati istraživanja sprovedenog na Univerzitetu Kalifornija, objavljeni u stručnom časopisu "Neurologija" Vrtoglavice su u ovom slučaju naučnici objasnili kao posledicu prevelikog pada krvnog pritiska pri zauzimanju uspravnog položaja. Učesnici istraživanja, njih 2.100, prosečne starosti 73 godine, praćeni su 12 godina, a najveći rizik za demenciju su imali ispitanici sa najizraženijim padom krvnog pritiska.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Joga izgleda, može da popravi stanje pacijenata sa generalizovanim anksioznim poremećajem. Naučnici u Americi ispitivali su stanje anksioznih osoba 12 nedelja, i joga se pokazala efikasnijom od metoda zasnovanih na upravljanju stresom.

Kognitivno bihevioralna terapija bila je najdelotvornija, objavio je stručni časopis JAMA Psihijatrija.

U novoj studiji učestvovalo je 225 osoba s dijagnozom generaliziranog anksioznog poremećaja, od kojih su 70 odsto bile žene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading