PRIRODNE ZAMENE ZA BRUFEN: Ne morate uvek kada vas nešto zaboli da pijete lekove, probajte OVAKO da rešite problem

Autor: Republika

Lifestyle

30.08.2020

16:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada nas nešto zaboli, često posegnemo za ibuprofenom ili nekim sličnim analgetikom. Važno nam je da se brzo rešimo bolova i pritom ne mislimo na moguće štetne posledice "čarobne" pilule. Ipak, analgetici koje možete da dobijete bez recepta nisu ništa manje opasni od onih koje propisuje lekar, a među najčešćim neželjenim efektima je oštećenje želuca. Radije posegnite za nekom od prirodnih zamena i isprobajte njihovu delotvornost, bez nuspojava. Većinu njih sigurno već imate u svojoj kuhinji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Đumbir

Koren đumbira se već hiljadama godina koristi kao prirodni lek protiv bolova. Ima vrlo širok spektar delovanja zahvaljujući svojim bioaktivnim supstancama gingerolu i šogaolu, koji imaju moćna lekovita svojstva.

Studija iz 2009. pokazala je da je koren đumbira jednako delotvoran kao ibuprofen kod ublažavanja bolnih menstruacija odnosno dismenoreje. Takođe, ovaj koren pomaže i kod bolova u mišićima i zglobovima. Bilo da đumbir uzimate sirov ili od njega pripremate vruć čaj, postići ćete jednak efekat.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kurkuma

Poznata i pod nazivom "indijski šafran", kurkuma se u ajurvedskoj medicini odavno koristi za ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba popraćenih bolovima. Bioaktivno jedinjenje kurkumin deluje protivupalno, antibakterijski i antivirusno, te zahvaljujući tome može da smanji razne vrste bolova.

Istraživanje sprovedeno 2014. pokazalo je da kurkuma ima jednako snažan učinak kao ibuprofen u ublažavanju bolova u kolenima kod artroze. Pomaže i kod tegoba PMS-a, poput bolova u leđima, glavobolje, bolnih grudi i bolova u stomaku.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Majčina dušica

Možda nikada ne biste pomislili da običan kulinarski začin koji se dodaje u jela radi arome može da bude pravi lek za ublažavanje bolova, ali majčina dušica (timijan) ima upravo takav efekat. Prema mišljenju britanskog travara Džona Gararda, majčina dušica može da bude izvrsna pomoć u ublažavanju išijasa i glavobolje.

Kada je reč o tegobama dismenoreje, poput bolova i grčeva, pokazalo se da je ekstrakt timijana jednako delotvoran kao ibuprofen. To je potvrdila studija sprovedena 2004. godine, a ponovljeno istraživanje 10 godina kasnije pokazalo je da eterično ulje timijana pomaže kod bolnih menstruacija čak i bolje od ibuprofena! Naime, dok je tokom drugog meseca uzimanja ibuprofen kod žena počeo slabije da deluje, pomenuto ulje postalo je još delotvornije.

Majčinu dušicu možete da dodajete u jela, spremate čaj od nje ili pak koristite njeno eterično ulje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Omega-3 masne kiseline

Bilo da konzumirate hranu bogatu ovim kiselinama (poput masnih riba ili orašastih plodova) ili ih uzimate u obliku dodataka ishrani, omega-3 masne kiseline pomoći će vam da ublažite bolove.

Istraživanje je pokazalo da ove zdrave masnoće ublažavaju tegobe i bolove kod osoba koje se oporavljaju od operacija i hirurških zahvata, a dokazano pomažu i u ublažavanju bolova uzrokovanih reumatoidnim artritisom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Cimet

Cimet se u kineskoj medicini već hiljadama godina koristi kao prirodni lek. Zahvaljujući svojim protivupalnim svojstvima, ovaj začin pomaže osobama koje pate od artritisa i drugih hroničnih oboljenja, a slično kao timijan i đumbir, pomaže kod dismenoreje.

Osim što slatkiše možete obilno da posipate cimetom, od njega možete da pripremite i čaj (kašičicu cimeta u prahu pomešajte s dve kašičice meda, pa dodajte u toplu ili vruću vodu).

Pastu od cimeta i meda možete da nanosite na bolne zglobove kod artritisa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading