ŽENE, OVO MORATE ZNATI: Evo šta boja vaginalnog sekreta govori o vašem zdravlju!

Autor: Stil.kurir.rs, Republika

Lifestyle

24.08.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Normalan vaginalni sekret je bezbojan, a određena odstupanja i promene mogu ukazati da je zdravlje vaše vagine narušeno.

RepublikaFoto: Photo by Gustavo Scafeli on Unsplash
Foto: Ilustracija

Vaginalni sekret je normalna tečnost koju luče žlezde vaginalne sluzokože i grlića materice i ima važnu funkciju u održavanju higijene genitalnih organa svake žene.

Sekret je pokazatelj da se vagina sama čisti, te održava pH ravnotežu odnosno balans dobrih i loših bakterija

Kako sekret koji se sastoji od vode, cervikalne sluzi, odbačenih epitelnih ćelija, bakterijske flore, elektrolita i drugih hemijskih materija ima važnu namenu, ova pojava ne treba da nas brine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako onda izgleda normalan sekret?

Obično varira u boji i konzistenciji i vezan je za menstrualni ciklus. Na početku i na kraju svakog ciklusa mogu se javiti gusti i beli sekret koji nije razlog za brigu.

Takođe, tu je i period nekoliko suvih dana kada telo proizvodi veoma malo cervikalne sluzi.

Kad se jedno od jajašca počne pripremu za ovulaciju, nivo estrogena raste, te je moguća pojava cervikalne sluzi koja će biti vidljiva na donjem vešu.

Reč je o belom odnosno žućkastom sekretu koji može biti lepljiv. Što se više približavate ovulaciji, nivo estrogena sve više raste, a time i sekret postaje sve prozirniji i rastezljiviji, te konzistencijom podseća na belanca jaja.

 

 

 

Razlog je omogućavanje sprematozoidima da lakše putuju kroz vaginu do materice. Nakon ovulacije, ako žena zatrudni, nivo estrogena pada i sekret ponovo postaje sve gušći i belji nakon čega sledi period 'suvih dana'.

Ali, svako odstupanje od ovoga, posebno ako je dugotrajno, može ukazivati na narušeno zdravlje vagine, a time u upozorenje da morate posetiti ginekologa.

Žuti do zelenkasti sekret

Ova boja ukazuje da se vaše telo bori protiv infekcije, a uzrok mogu biti polno prenosive infekcije kao što su gonoreja, hlamidija ili trihomonijaza

Uzrok može biti i bakterijska vaginoza do koje dolazi kada broj 'loših bakterija' premaši broj onih dobrih. Zelenkasti sekret obično prati i neugodan miris i to je dovoljan razlog da se obratite ginekologu.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Foto: Ilustracija

Beli do sivi sekret

Ne mora samo neuobičajena boja sekreta da bude znak kako nešto nije dobro. Čak i sekret bele do sive boje može biti znak polnih infekcija.

Stoga, čim primetite da vam je sekret ostao obilniji nego inače, pa čak i ako nije znatno promenio boju, ne bi bilo loše posetiti ginekologa.

Sekret konzistencije sira

Ako vaš sekret podseća na mekani sir, a praćen je svrabom i peckanjem verovatno imate gljivičnu infekciju.

 

 

 Ovaj problem možete rešiti lekovima. Ipak, ako se ne povuče, moguće je da ukazuje na ozbiljniji problem i tada je najbolje posetiti ginekologa.

Krvavi sekret 

Ružičasti, crveni ili smeđi sekret koji se javlja u periodu kada nemate menstrualna krvarenja, dovoljan je razlog za posetu ginekologu.

Može da ukaže na promene na vratu materice i u jako retkim slučajevima na rak vrata materice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading