Žene obratite pažnju: Tokom leta vaša koža ispod grudi je na udaru bakterija

Autor: objektiv.rs, republika.rs

Lifestyle

10.08.2020

14:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veoma često se dešava da određene promene ne primećujemo dok ne budu ili dovoljno vidljive ili barem opipljive. Nažalost, koža ispod grudi je jedno od takvih mesta, a dame sa malo većim poprsjem imaju veće šanse da zadobiju neke od infekcija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Visoke temperature izazivaju pojačano znojenje, a neadekvatnim izborom veša ili garderobe, određene probleme možemo pogoršati.

1. Osip i gljivične infekcije

Veoma često se dešava da se ispod linije grudi pojavi osip praćen neprijatnim mirisom. Najčešće je izazvan visokim temperaturama i preteranim znojenjem. Kako kažu dermatolozi za Healthline, ovakav osip nastaje trenjem kože i nezgodna je pojava jer može da dovede i do razvoja gljivica kojima posebno prija vlažno i toplo okruženje.

Stručnjaci savetuju da pospete puder po koži koja je sklona iritacijama i ukoliko je potrebno, u toku dana ponovite postupak. On će pomoći kod upijanja vlage i održaće kožu suvom.

 

 

 

Obavezno se javite svom dermatologu koji će vam prepisati posebnu kremu za suzbijanje iritacije.

2. Iritacija zbog toplote

Ovakva iritacija se javlja kao posledica toplog vremena usled koga se znojite više nego obično. Ukoliko vas regija i svrbi, bitno je da znate da do toga dolazi jer je znoj začepio kanale, odnosno pore na koži.

Ipak, dobra strana ovakvog problema je što uglavnom prolazi sam od sebe i nije opasan. Dovoljno je da se koža ohladi kako bi neprijatnost prestala. Iako ne možemo uvek birati da budemo na mestima gde temperatura nije visoka, losioni sa efektom hlađenja mogu pomoći kao i vodene obloge kako bi se koža što pre umirila.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

3. Ringvorm lišajevi

Ukoliko vam se ispod grudi formiraju izrazito suve regije sa crvenim obodom, moguće je, po rečima doktora, da imate problem sa lišajevima. Ringvorm je vrlo zarazan i često se širi zajedničkim peškirom, posteljinom i tuševima. Možete ga dobiti čak i od kućnih ljubimaca. Ovakvi problemi često se javljaju i na pazuhu, a ne samo ispod grudi.

Anti-gljivične kreme bez recepta efikasne su u lečenju lišajeva, ali je za to obavezno da se javite lekaru. Nipošto ne bi trebalo da uzimate nešto na svoju ruku.

 

 

 

4. Bradavice

Često se ženama pojavljuju bradavice u ovom predelu tela zbog trenja između brushaltera i kože ili kože o kožu. Uglavnom su u formi tankih, providnih ili beličastih sitnih izraslina. Najčešće ne bole osim ukoliko ih ne zakačite.

Uklanjaju se hirurškim putem, različitim metodama.

Bilo kako bilo, svaku promenu na koži treba proveriti, pa ukoliko osetite neke nepravilnosti, javite se odabranom lekaru koji će vas posavetovati koje je najbolje rešenje za vaš slučaj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading