Čaj koji regeneriše i čuva srce: Nezamenljiv napitak od moćne žbunaste biljke

Autor: Informer, Republika

Lifestyle

06.08.2020

16:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Glogov čaj za srce je dobro poznata narodna receptura, koja se primenjuje od pamtiveka. Ipak, to nije jedini lekoviti recept koje nam pruža ova biljka predivnog mirisa

Foto: pixabay.com

Fenomenalne glogove bobice se koriste i za pravljenje kapi – pravi se tinktura od gloga. Ona se osim za bolesti srca može upotrebiti i kao lek za smirenje kod nervne napetosti. Poznato je njeno lekovito delovanje za olakšavanje tegoba kod menopauze. Ima antiupalna dejstva i pomaže u eliminisanju štetnih masnoća i oslobađa nas nagomilanih kilograma.

Ova žbunasta biljka s atraktivnim crvenim bobicama blagotvorno deluje na srce, a ima i mnoga druga lekovita svojstva. U proseku naraste oko 2 m u visinu, ali su u šumama razvije do čak 8 metara.

Gloginje ili glogove bobice su okruglasti, crveni plodovi žbunastog drveta gloga. Ukus im je prilično gorak i kiseo sve do prvih mrazeva, nakon čega postaju mekše i ukusnije.

Gloginje sadrže:

- vitamin C,

- provitamin A,

- vinsku i limunsku kiselinu,

- šećere i mnogo pektina.

Zbog toga su pogodne za pravljenje džemova, marmelada i ukusnih domaćih pekmeza. Listovi kod ovog žbuna imaju nazubljen izgled, dok su cvetovi blago rozkasti ili skroz bele boje, imaju dosta opor,snažan i pre svega jak neprijatan miris.

Foto: Photo by Kira auf der Heide on Unsplash
Tekst potpisa

Čaj za srce je najpoznatiji recept

Najpoznatiji recept od cvetova i listova upravo je glogov čaj za srce.
Crveni glog biljka je koja cveta u 5 i 6 mesecu (maj i jun), stoga je u narodu prozvana i majskom ružom.

Glog može da posluži i kao prirodna živa ograda, jer ima jako lep izgled.

Ekstrakt koji se dobija od listova biljke pomaže bolju cirkulaciju, te ojačava srčani mišić. Upravo zbog ovog svog lekovitog dejstva,preporučuje se i nešto mlađim osobama čija je svakodnevica stresna. Dakle, kao odlična preventiva svih kardiovaskilarnih smetnji pripremajte glogov čaj.

Foto: pixabay.com

Šta sve leči crveni glog

Osim gore pomenutih koristi za zdravlje, treba reći i da crveni glog spada u biljke s najjačim smirujućim dejstvom. Ublažava nervnu napetost, relaksira telo i opušta um.

Pomaže i u slučaju:

- hroničnog umora,

- manjka i nedostatka energije,

- nemirnog i lošeg sna,

- teškog disanja,

- vrtoglavice, jakog lupanja srca,

- šuma u ušima

- nervne napetosti.

Glogov čaj je prirodni diuretik, što znači da podstiče izbacivanje viška vode iz organizma. Zbog toga je veoma koristan u procesu mršavljenja, ali i u slučaju edema, celulita i bolesti zglobova.

Preparati gloga se preporučuju u klimaksu, jer olakšavaju simptome poput lupanja srca, nervoze i razdražljivosti. Zbog pada nivoa estrogena žene u menopauzi izložene su povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti. Naročito je glog dobar kada je reč o hipertenziji i povišenom holesterolu, glavnim uzročnicima infarkta. Glogove bobice su najbolje prirodno sredstvo za sprečavanje ovih oboljenja.

Tinktura od gloga poseduje i antiupalna svojstva, zbog čega je korisna u slučaju upalnih bolesti zglobova. Kapi od gloga pomažu i kod upale creva odnosno ulceroznog kolitisa.

Foto: pixabay.com

Kako se pravi čaj od gloga

Najpoznatiji recept narodne medicine glogov čaj za srce priprema se veoma jednostavno:

Uzima se od 1 do 1,5 grama lista i cveta ili 0,3 grama izmrvljenog ploda.
Oni se preliju sa 150 ml proključale vode. Skida se sa vatre i pušta da kratko odstoji.

Doziranje čaja: Pije se tri puta na dan.

Ovako napravljen čaj od gloga je izvanredno prirodno sredstvo za gotovo sva srčana oboljenja.

Glogov čaj pomaže regulisanju krvnog pritiska

Crveni glog smatra se jednom od najvrednijih i najdelotvornijih lekovitih biljaka za srce. On jača i reguliše rad ovog organa. Pored toga od davnina se upotrebljava kao prirodni lek za regulisanje krvnog pritiska jer smanjuje visoke i podiže niske vrednosti.

Za šta je još dobar crveni glog

Dobar je i u lečenju oštećenog i upaljenog srčanog mišica, a blagotvorno deluje i u slučaju zakrčenja krvnih sudova i kod angine pektoris.

Preporučljivo je da sve osobe starije od 50 godina s vremena na vreme popiju jednu dozu lekovite tinkture od gloga. Treba da piju glogov čaj i to naročito one osobe koje su preležale infarkt ili imaju neku srčanu bolest.

Poznato je da se ova biljka može konzumirati u nekim od ovih oblika i nakon operacije srčanog mišića. Podrazumeva se samo uz striktnu kontrolu i preporuku od kardiologa.

Foto: pixabay.com

Recept za tinkturu od gloga

Veću staklenu teglu dopola napuniti svežim ili sušenim gloginjama i preliti 80-procentnim alkoholom. Uradite tako da potpuno prekrije bobice. Pritisnuti ih nečim da bi ostale potopoljene.

Zatvoriti staklenu teglu i ostaviti na hladnom, suvom i pre svega tamnom mestu četiri do šest nedelja. Svakih nekoliko dana promešati sadržaj i pripaziti da glogove bobice ne isplivaju. Tinktura od gloga se zatim treba procediti i sipati u odgovarajuće staklene flašice.

Glavne prednosti tinkture od gloga

- Olakšaće neprijatne tegobe i simptome kod angine pektoris
- Regulisaće krvni pritisak i držati ga pod kontrolom
- Pomoći će srčanom mišiću da snažnije,efikasnije i bolje pumpa krv
- Regulisaće nepravilnosti u radu srca, naročito kod nepredvidive aritmije

 

 

 

Moguća neželjena dejstva

lako se dobro podnosi i nema nekih previše neželjenih dejstava, glog se ne treba koristiti u kombinaciji s lekovima protiv srčanih oboljenja. U tom slučaju potrebno je konsultovati lekara ili farmaceuta.

Takođe, preparati gloga se ne preporučuju tokom trudnoće i dojenja. Naime, trudnice ne bi smele piti čaj od gloga, a svi ostali treba da ga konzumiraju najviše pet dana. Zatim treba da naprave pauzu od tri dana (osim ako ova biljka ne ulazi u sastav mešavina).

 

Komentari (0)

Loading