Budite se umorniji nego što ste legli?! Evo šta je glavni razlog ove pojave

Autor: Prva, Republika

Lifestyle

18.04.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogim ljudima buđenje ujutru predstavlja vrlo napornu radnju jer se osećeaju iscrpljeno. Stručnjaci napominju da razlog jutarnjeg umora nije u premoru ili nedovoljnom spavanju, već da suština problema leži u psihološkim mehanizmima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Stres iscrpljuje telo, a posebno ako je dugotrajan, što je slučaj sada kada je mnogo toga neizvesno -pojasnila je za "Femail".

Kako kaže, postoje tri faze prevladavanja stresa.

Tokom prve, faze alarma, ljudi se osećaju energičnije i budnije, a podstiču ih adrenalin i kortizol.

U drugoj, fazi otpora, stres je hroničan i možda osećate manjak energije, ali i dalje možete koliko-toliko normalno da radite.

Treća faza je faza iscrpljenosti kada se zbog kontinuirano povišenog kortizola osiromašuje naš telesni sistem. Kortizol nas sprečava da zaspimo i ometa proizvodnju serotonina, hormona sreće.

Postoji način da ublažite ovaj stresni period života i počnete da se vraćate u normalu, upozorava Arezolo.

- Mnogi od nas noći provode gledajući serije i filmove ili na društvenim mrežama. Vreme je da se vratite u rutinu i postavite spavanje između 22 i 2 sata prioritetnim. U tom vremenskom okviru vrlo je važno spavati jer su istraživanja pokazala da je tada san najdublji, što će se odraziti na nivo energije sledećeg jutra - ističe.

Druga stvar koju možete da učinite jeste da se uvodite u večernju rutinu pre nego što ugasite svetlo. Ona sama je sprovodi kroz deset koraka.

- U difuzer stavljam ulje lavande, popijem čaj od kamilice, namestim alarm pa gasim mobilni i laptop i iz spavaće sobe uklanjam sve uređaje koji emituju plavo svetlo. Možete da uzimate magnezijum ujutru i uveče, jer se pokazalo da smanjuje teskobu za do 31 posto. Pokušajte da meditirate, duboko dišite, istuširajte se ili okupajte 45 do 60 minuta pre odlaska u krevet i vežbajte zahvalnost tako da promislite na čemu ste u životu zahvalni - predložila je poučena sopstvenim  iskustvom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading