Razbijanje mitova: Da li dugo nošenje potpetica ojačava naše listove?

Autor: opušteno.rs, republika.rs

Lifestyle

18.03.2020

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devojke koje nose visoke potpetice dobro znaju da su dobre štiklice jednake injekciji instantnog samopouzdanja. Vizualno produžuju noge, podižu gluteuse i transformišu svaki outfit iz casuala u chic.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ali, svaki put kad hodamo u omiljenom paru potpetica, pogotovo ako su više od 7 centimetara, naše noge i stopala malo po malo trpe nepovratnu štetu: grčevi u listovima, bolna stopala i mišići samo su neki od vidljivijih znakova da smo u previsokim potpeticama proveli previše vremena.

Znači li, međutim, bol u listovima da smo odradili jedan dobar trening s nogama i da će nam kroz vreme mišići listova postati masivniji?

Marco Narici, profesor s Manchester Metropolitan univerziteta, okupio je žene koje nose potpetice više od 5 centimetara svaki dan u godini kroz barem dve godine i koje se osećaju neudobno u ravnim cipelama, pa na njima proveo studiju koja je trebala evaluirati mišiće i tetive ove grupe žena spram žena koje nikada ne nose potpetice.

Temeljem magnetske rezonance, dokazano je da se mišići listova kod jedne i druge grupe ne razlikuju ni u čemu osim jednom: žene koje nose pete imale su kraća vlakna mišića i deblje i manje fleksibilne tetive.

Ovaj rezultat nije neočekivan obzirom da šetanje u potpeticama ne dozvoljava mišiću da se ispravno rastegne prilikom hodanja. S druge strane, žene koje nose potpetice od 10 ili više centimetara ozbiljno kompromituju efikasnost mišića i pokazuju znatno veći rizik od povreda, sugerisala je slična studija. Ukratko, premda nošenje potpetica ne povećava vizualno mišiće, ono svakako uzrokuje skraćivanje tetiva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading