8. mart samo što nije, a svaki poklonjeni cvet u sebi krije jaku simboliku! PAZITE šta dajete, da vas žene ne shvate pogrešno

Autor:

Lifestyle

03.03.2020

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan žena samo što nije, a vi još uvek niste odlučili koje cveće ćete pokloniti ženi svog života?! Imamo rešenje. Naime, svaki cvet nosi određenu simboliku, pa u zavisnosti šta želite da poručite istim, predlažemo da se opredelite za neki od ovih buketa - pazite nisu baš sve vrste biljaka poželjne za ovaj dan.

RepublikaFoto: Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash
Foto ilustracija

Naučite bonton cveća i nikada nećete pogrešiti sa poklonom voljenoj osobi!

Ruža

Ova prelepa i jedinstvena "kraljica cveća" predstavlja najčešće uzgajana baš zato što je omiljeni izbor za najrazličitije prilike. Ona uvek šalje otvorenu i jasnu poruku, a to je ljubav.

 

 

 

Međutim, da li ste znali da prema ustaljenom verovanju ruže nose posebno značenje u zavisnosti od njihove boje:

Crvena - označava strast, Bela - predstavlja simbol za nevinost i čistotu, Žuta - iskazuje ljubomoru, Roze - simboliše radost i nežnost.

I uvela ruža ima svoje značenje! Ukoliko vam neko pokloni uvelu ružu to znači da više ne želi da vas vidi. Malo kome bi ovakav osmomartovski poklon i u šali "prošao"!

Buket gerbera i ruža  

Kombinacija ovog cveća bila je popularna tokom viktorijanskog perioda. Isto je i danas! Ukoliko dobijete ovakav buket budite ponosni, jer neko želi da vam poruči da ste graciozni i neodoljivi! Takođe, simboliše i tajnu ljubav ili prošnju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Orhideja

Orhideja

Egzotični cvet izuzetne lepote, naročito popularan i zastupjen poslednjih godina na tržištu će sigurno oduševiti svaku damu. Veruje se da orhideje simbolišu delikatnu lepotu, ljubav, divljenje i prefinjenost, tako da ćete ovim izborom sigurno pokazati svojoj dami koliko je cenite. U Drevnoj Kini su ih smatrali simbolom plodnosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Lala

Lala

Osmi mart je odlično vreme za poklanjanje lala koje simbolišu predstojeće proleće, sunce i radost. Takođe se veruje da označavaju slavu i savršenu ljubav. Danas su dostupne u najrazličitijim varijetetima koji se razlikuju po bojama, gustini i obliku latica.

Karanfil

Ovaj interesantni cvet ponovo dobija na popularnosti, kako zbog svog jedinstvenog izgleda, tako i zbog simbolike koju nosi. Veruje se da iskazuje požudu i strast. Nekada su se ovim neobičnim cvetovima pripisivale i magijske moći. Zbog toga su supružnici poklanjali jedno drugom karanfile koji su bili čuvari njihove ljubavi i ključ radosti u braku.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ljubičica

Ljubičica  

Ovaj prepoznatljivi cvet ima dugu tradiciju u našoj kulturi i predstavlja jednu od najčešće poklanjanih biljaka. Nekada se smatralo da plave ljubičice iskazuju vernost, dok bele simbolišu skromnost. U našem narodu su devojke poklanjale momcima ljubičice kako bi ih uvek voleli.

Ljiljan

Cvet koji je prepoznatljiv po svom intenzivnom mirisu i lepoti je čest poklon na venčanjima, jer simboliše čistotu i nevinost, ljubav i savršenu vezu. U Staroj Grčkoj je ovaj cvet bio posvećen Heri, zaštitnici braka i potomstva, dok je u hrišanstvu on bio simbol Bogorodice.

Božur 

Božur je raskošan cvet interesantnog izgleda koji od davnina krasi vrtove, a danas čini nezaobilazan deo mnogih aranžmana i izuzetno je prisutan na tržištu sa svojom novostečenom popularnosti. Simbolika božura dolazi sa istoka gde se smatra da predstavlja simbol lepote i romantike, srećnog braka, kao i časti i bogatstva.

U našem narodu su se ovom cvetu pripisivala magična svojstva, pa su ga devojke koristile da osvoje srce mladića koga su žarko želele, a verovalo se i da čuva od uroka, pa se kačio na kolevku novorođenčeta za odbijanje negativne energije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milena

06.03.2020 11:37

Moram da se pohvalim - mene je muz iznenadio danas i kupio mi je komplet posudja Idila.Dva dana pre 8.Marta i zato cu u nedelju spremiti lep rucak.Inace sam uvek za ovaj praznik uz nesto od kozmetike dobijala orhideju,jer je obozavam.