Nije istina da su naučnici našli uzrok leukemije

Autor:

Lifestyle

06.08.2019

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na portalu Republika objavljen je tekst koji sugeriše da su naučnici otrkrili uzrok leukemije što je informacija koja ne odgovara istini, a na šta je pažnju našem portalu skrenuo portal raskrinkavanje.ba.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto ilustracija

U članku objavljenom na našem portalu, naime, iznesena je tvrdnja da su naučnici posle 30 godina došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, bolest koja najčešće napada djecu, može sprečiti na jednostavan način.

Uz to, sugerisano je da su naučnici došli do zaključka da preterana čistoća može da dovede do razvoja ove bolesti, što nije potkepljeno daljim objašnjenjima.

Šta su činjenice?

Kako je objasnilo raskrinkavanje.ba u svojoj analizi posvećenoj članku Republike, tačan uzrok leukemije nije poznat, ali postoje različiti faktori koji povećavaju rizik od oboljevanja.

Među faktorima su: porodična istorija leukemije, pušenje - što povećava rizik od razvoja akutne mijeloične leukemije (AML), genetski poremećaji kao što je Downov sindrom, krvni poremećaji, poput mijelodisplastičnog sindroma, koji se ponekad naziva i “preleukemija”.

Takođe, kako se navodi na medicinskom portalu Healthline u faktore se mogu uvrstiti i prethodno liječenje raka hemoterapijom ili zračenjem, izloženost visokom nivou zračenja kao i izlaganje hemikalijama poput benzena.

Inače, tvrdnje o građenju imuniteta kod dece kao mogućem načinu prevencije leukemije potiču od britanskog naučnika Mela Greavesa koji radi na Institutu za istraživanje raka u Londonu.

Kako se navodi u članku objavljenom na portalu Guardian 30.12.2018. godine, Greaves je došao na ideju da kreira piće nalik jogurtu koje bi sadržavalo mikrobe, u nadi da će značajno smanjiti rizik od obolijevanja od leukemije kod djece.

U članku Grejvs objašnjava kako je inicijalni okidač akutne limfocitne leukemije genetička mutacija koja se pojavljuje kod jednog od 20 dece. Ipak, on smatra da je pored ovog potreban još jedan okidač koji izaziva leukemiju, a vezan je za imunološki sistem:

Akutna limfocitna leukemija uzrokovana je nizom bioloških događaja. Početni okidač je genetska mutacija koja se javlja u otprilike jednom od 20 dece.

- Ta mutacija je uzrokovana nekom vrstom nesreće u materici. Nije nasledno, ali ostavlja dete u riziku od razvoja leukemije u kasnijem životu - rekao je Grejvs.

Da bi došlo do obolenja, mora se dogoditi još jedan biološki događaj koji uključuje imunološki sistem.

- Da bi imuni sistem mogao pravilno raditi, mora se suočiti s infekcijom u prvoj godini života - kazao je Grejvs. “Bez tog suočavanja s infekcijom, sistem ostaje nepripremljen i neće raditi ispravno. "

Dakle, Grejvs ne navodi da je nerazvijen imunološki sistem jedini niti glavni uzrok leukemije kod dece, niti tvrdi da se leukemija “može sprečiti na jednostavan način”.

*** 

Gornji tekst nastao je kao korekcija originalnog teksta nakon što je prvobitni članak ocenjen kao klikbejt i manipulisanje činjenicama.

Naučnici su došli do zaključka da preterana čistića može da dovede do ove bolesti. U proseku jedan od 20 dece ima genetsku predispoziciju za ovu bolest, ali ako se dečiji imunitet razvije kako treba dete će ostati zdravo.

Ipak, ako ne bude bilo izloženo određenim mikrobima do prve godine njihov imunitet se neće dobro razvijati i neće znati kako da se nosi sa infekcijama.

Upravo je ovo razlog zašto je čistoća povezana sa raznim bolestima i alergijama.

 

 

Roditelji danas teže da sve oko dece drže u savršenoj čistoći, ali ne shvataju da deca treba da dođu u kontakt s određenim bakterijama dok odrastaju jer tako jačaju imunitet.

Važno je da deca budu u kontaktu s drugom decom, da se igraju u zemlji i prirodi, da budu u kontaktu sa životinjama.

Zanimljivo je da u manje razvijenim zemljama gde su deca više izložena mikroorganizmima nije došlo da porasta bolesti povezanih sa slabim imunitetom kao što su dijabetes tipa 1 i multipla skleroza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading