RUSKI RECEPTI ZA ZDRAVIJE TEME GLAVE: Limunom se rešite peruti

Autor:

Lifestyle

16.07.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljušćenje mrtve kože je kozmetički problem koji se može eliminisati pomoću jabukovog sirćeta, belog luka, žumanca, meda i konjaka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Vlažni koren kose masirajte korenom limuna nekoliko minuta

Iako nije zdravstveni, već kozmetički problem, perut u kosi vrlo je neprijatna pojava koja zahvata više od 40 odsto populacije. Perut čine sitne ljuspice nastale ljušćenjem mrtve kože na glavi i obično su masne i žućkasto-bele boje. Ove ljuspice spontano opadaju sa površine glave i iz tog razloga ih često primetimo prvo na odeći i ramenima.

Foto: facebook.com/ Dermatologist Dr. Shumaila Khan/printscreen

Perut, odnosno gljivična infekcija temena, uzrokovana je malasezija gljivicom, ali to ipak nije jedini razlog. Postoje brojne pretpostavke kako do samog oboljenja dolazi, a neki od faktora koji doprinose njegovoj pojavi su urođena sklonost, godine života (češće u trećoj i četvrtoj deceniji), previše masna koža, znojenje, loša higijena, pad imunog sistema, hronične bolesti, Parkinsonova bolest, ali i stres i vremenske prilike.

Na pojavu peruti utiče i upotreba jakih šampona ili gelova za kosu, kao i nedostatak cinka u organizmu. Perut je više "muška" boljka jer se češće javlja kod muškaraca nego kod žena.

Iako postaje veoma čest problem s kojim se veći deo populacije sretne barem jednom u toku života, ruska narodna medicina donosi brojne recepte iz prirode koji će vam pomoći da se zauvek rešite ljušćenja mrtve kože sa temena glave.

JABUKOVO SIRĆE

I te kako delotvoran sastojak za eliminaciju peruti. Ono pre svega vraća u normalu nivo Ph vrednosti kože, čiji je disbalans glavni krivac povećanog razvoja gljivica koje stvaraju perut. Jabukovo sirće je i prirodni čistač kože koji će eliminisati sve nečistoće iz pora i folikula dlake. Pomešajte dve-tri kašike sirćeta sa istom količinom vode i dodajte 15 do 20 kapi ulja čajnog drveta. Umasirajte u kožu glave, pa isperite nakon nekoliko minuta. Ponavljajte tretman dva-tri puta nedeljno.

RepublikaFoto: pixabay.com

SODA BIKARBONA

Odlična je u borbi protiv razmnožavanja bakterija, čime zaustavlja i stvaranje peruti. Redovnom upotrebom ćete pospešiti lučenje prirodnih ulja koja koži daju potrebnu vlagu i štite je od isušivanja i perutanja. Pokvasite kosu i utrljajte sodu bikarbonu u teme. Isperite posle nekoliko minuta. Ne koristite šampon neko vreme nakon ovog tretmana. Sodu bikarbonu možete i da sipate u šampon i tako je uvedete kao redovan tretman.

RepublikaFoto: pixabay.com

ALOJA VERA

Zbog antibakterijskih i antigljivičnih svojstava aloja vera je odličan borac protiv peruti. Svež aloja vera sok ili, ako ga nemate, gel aloja vere umasirajte u kožu glave neposredno pre pranja kose. Operite kosu blagim šamponom. Ponavljajte proceduru dva puta dnevno.

RepublikaFoto: pixabay.com

KOKOSOVO ULJE

Predstavlja jedan od najboljih sastojaka za borbu protiv peruti. Ovo ulje će vam pomoći pre svega zbog svoji antigljivičnih svojstava, a osim toga nahraniće i hidrirati kožu i umanjiti svrab.
Pomešajte kokosovo ulje sa malo limunovog soka i utrljajte u kožu glave nežno masirajući. Isperite nakon 20 minuta. Ponavljajte ovaj postupak dva-tri puta nedeljno.

RepublikaFoto: pixabay.com

SOK OD LIMUNA

Iz limuna iscedite sok i pomešajte ga sa vodom. Vlažni koren kose masirajte korenom limuna nekoliko minuta. Posle toga kosu isperite dobijenom mešavinom limunovog soka i vode.

RepublikaFoto: pixabay.com

BELI LUK

Ruska narodna medicina preporučuje i ovaj ne tako mirisan način da se rešite peruti. Potrebno je da izmrvite čen belog luka i nanesete na koren kose. Ovaj proces je najbolje primenjivati u danima kada ne morate da izlazite iz kuće.

RepublikaFoto: pixabay.com

JAJA, MED I KONJAK

Još jedan recept koji će vam pomoći da odstranite neprijatnu mrtvu kožu sa glave jeste mešavina žumanca, malo meda i dve supene kašike konjaka. Ove sastojke pomešajte i smesu utrljajte u koren glave.

RepublikaFoto: pixabay.com

KOPRIVA

Iseckajte listove koprive i prelijte ih ključalom vodom. Ostavite da odstoji i ohladi se. Dobijenom smesom ispirajte kosu sve dok perut potpuno ne nestane.

RepublikaFoto: pixabay.com

MASKA OD JOGURTA

Čašu svežeg jogurta nanosite na teme glave i dužinom cele kose, ostavite da odstoji ispod zaštitne kapice pola sata. Ovu masku uvek ispirajte toplom vodom bez upotrebe šampona. Koristite je otprilike dva-tri puta nedeljno, a zatim u preventivne svrhe - jednom mesečno.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading