TRI NAMIRNICE UNIŠTAVAJU ZUBE: Propadaju od njih, a ovaj slatkiš pravi najveću ŠTETU

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najrizičnija stvar koju možemo učiniti za svoje oralno zdravlje je konzumacija šećera.

TRI NAMIRNICE UNIŠTAVAJU ZUBE: Propadaju od njih, a ovaj slatkiš pravi najveću ŠTETU

Foto: Shutterstock

Četkanje, struganje jezika, čišćenje zubnim koncem i čišćenje zuba su odlični, ali nisu dovoljni za održavanje zdravog osmeha. Određena hrana može oštetiti zube i stvoriti karijes.

Sve što je slatko i lepljivo

Iako se ova kategorija može činiti očiglednim izborom, iznenađujuće je koliko ljudi zanemaruje savete svojih stomatologa. 

Bakterije u našim ustima razgrađuju slatke stvari, što dovodi do propadanja ili demineralizacije zubne cakline. Gumene bombone daleko su najveće opasnosti, a sušeno voće je na drugom mestu.  Ako ćete uživati ​​u slatkom i lepljivom zalogaju, svakako temeljno operite zube i popijte čašu vode kako biste isprali sve ostatke.

Kisela hrana

Stomatolozi smatraju kisela pića i hranu jednom od najvećih pretnji oralnom zdravlju. Sve što stvara kiselost takođe dovodi do neravnoteže između korisnih i štetnih bakterija u ustima. Kada ima previše loših bakterija, to dovodi do boli i upale gingivitisa ili bolesti desni, između ostalih problema.

Dok limun, limeta, pomorandža i grejp mogu biti ukusni, ali prilično kiseli.

Citrusi sadrže mnoge vitamine i minerale koji su nam potrebni za optimalno zdravlje, ali nisu uvek dobri za zube. Najbolje je uravnotežiti unos citrusa i druge kisele hrane s unosom drugog voća i povrća koje više alkalizira, piše "Wilmot".

Foto: Shutterstock

Kakva hrana i koje piće utiče na zube

Orasi

Kod ove kategorije ne radi se o izbegavanju; radi se o promeni načina konzumacije. Stomatolozi kažu da će konzumacija tvrdih orašastih plodova postupno istrošiti zube, ali postoje načini da se rizik od oštećenja svede na minimum.

Razmislite o omekšavanju pistaća i badema u maslinovom ulju pre uživanja u njima, pogotovo ako ste radili zube.

Semenke

Poput orašastih plodova, semenke mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja zuba ako se nepravilno konzumiraju. Male semenke, kao što su semenke kima, mogu se zabiti u prostore ispod desni ili između zuba, stvarajući bolne apscese i uzrokujući druge probleme. Jednako su problematična i zrna kokica. Iako nije potrebno potpuno izbaciti ovu hranu, dobro ju je zaliti vodom i oprati zube ubrzo nakon jela. 

Led i tvrde bombone

Dok neki kažu da led nije prava hrana, mnogi ga ipak pokušavaju jesti. Žvakanje leda može biti ugodno, ali može oštetiti vaše zube.

Iz istog razloga (i zbog visokog udela šećera), tvrde bombone treba izbegavati ili ih konzumirati umereno.

Skrobne grickalice

Slatke, lepljive i tvrde bombone najveći su problem, ali i grickalice takođe mogu biti podjednako štetne. Većina štetnih učinaka je zbog sadržaja šećera u ovim namirnicama, ali stvaraju i probleme kada se mrve i zapinju među zubima.

Konzumirajući veliku količinu šećera u ta područja, povećavaju rizik od karijesa. Budući da je voće i povrće koje nije citrusno voće i povrće dobro za oralno i opšte zdravlje, odlična je zamena za druge, problematičnije međuobroke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading