GAJI SE VIŠE OD 5.000 GODINA, A MAJE SU GA ZVALE KRALJEVSKIM VOĆEM: Kako avokado menje vaše telo spolja i iznutra?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

09.06.2024

18:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Avokado, tropsko voće koje potiče iz prašuma Južne i Severne Amerike, ima dugu istoriju.

GAJI SE VIŠE OD 5.000 GODINA, A MAJE SU GA ZVALE KRALJEVSKIM VOĆEM:  Kako avokado menje vaše telo spolja i iznutra?

Foto: Yurkevych Liliia / Alamy / Alamy / Profimedia

Prvi uzgajivači avokada bili su Inke, Olmeci i Maje, koji su ga smatrali kraljevskim voćem i verovali su da neguje telo spolja i iznutra. Naziv avokado potiče od astečke reči “ahuacatl” koja označava “krokodilovu krušku”.

Zanimljivo je da je uzgoj avokada započeo pre 5.000 godina, a da su ga u Evropu doneli Španci u 16. veku.

Prednosti avokada

Avokado se ističe po visokom udelu "dobrih" masti, a bogat je i masnim kiselinama. Sto grama avokada sadrži oko 160 kalorija, 15 grama masti, devet grama ugljenih hidrata i dva grama proteina. Frenk Lipman, autor bestselera Njujork tajmsa, sugeriše da se avokado konzumira nekoliko puta nedeljno jer predstavlja jedno od malih čuda prirode.

Avokado ima brojne prednosti, a neke od njih su poboljšanje holesterola, bolje varenje, zaštita od bolesti i infekcija, kao i doprinos sjaju kože, očiju i zdravoj kosi.

Foto: pexels.com

Avokado ima mnogo dobrih strana

Zanimljivo je da pola avokada sadrži manje od pet grama dijetalnih vlakana, što može da spreči zatvor i pomogne varenju. Takođe, avokado je bogat vitaminom B, C i E, kao i antioksidativnim fitohemikalijama koje podržavaju imunitet.

Avokado u svakodnevnoj ishrani

Nutricionista Megan Ver ističe da dodavanje avokada u svakodnevnu ishranu može da doprinese osećaju sitosti, a istovremeno može da pomogne u prevenciji katarakte i makularne degeneracije oka.

Avokado je prepoznatljiv po tome što se može koristiti ne samo u ishrani, već i kao deo "beauty" rutine zbog svojih korisnih osobina za kožu, oči i kosu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading