MOGU DA BUDU VEOMA ŠTETNE: Pet namirnica koje NE SMETE da koristite posle isteka roka trajanja

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

31.05.2024

00:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Puno proizvoda koje svakodnevno koristimo može biti štetnije nego što mislimo, a jedan od čestih razloga je zanemarivanje utisnutih datuma na ambalaži proizvoda.

MOGU DA BUDU VEOMA ŠTETNE: Pet namirnica koje NE SMETE da koristite posle isteka roka trajanja

Foto: Shutterstock

U većini slučajeva, datumi na proizvodima nisu istek roka trajanja, već označavaju različite stadijume svežine proizvoda. U Americi proizvođači čak nisu obavezni da utisnu datume na proizvode, dok je situacija u Evropi malo drugačija, gde su proizvođači obavezani da obezbede bar neku formu datuma na proizvodu.

Različite forme datuma

U EU proizvođači mogu birati između dva vida datuma - datuma isteka roka trajanja i roka upotrebe. Ovi datumi su od suštinskog značaja za kvalitet proizvoda i bezbednost konzumacije. Iako mnogi i dalje ignorišu ove datume, verujući svojem njuhu, to može biti veoma rizično, jer njuh nije uvek pouzdan.

Umaci i namazi u staklenoj ambalaži

Iako mnogi misle da su umaci i namazi u staklenim ambalažama trajni, činjenica je da se oni kvare čim se otvore. Bakterije imaju mogućnost da uđu u proizvod čim se otvori, a kako vreme prolazi, broj bakterija se povećava. Stoga, poštovanje utisnutih datuma na ovim proizvodima je od suštinskog značaja.

Foto: shutterstock

U sokovima zaslađivača i aditiva

Hladno ceđeni sokovi

Hladno ceđeni sokovi, iako se smatraju zdravim, mogu biti podložni nakupljanju štetnih bakterija zbog minimalne ili nikakve obrade. Za razliku od maksimalno prerađenih sokova koje kupujemo u prodavnicama, prirodni hladno ceđeni sokovi zahtevaju kraći vremenski period konzumacije kako bi se izbegle potencijalne štetne bakterije.

Delikatesi

Sveže narezane delikatese trebalo bi potrošiti u roku od tri do pet dana, dok već narezani naresci mogu stajati duže ako nisu otvoreni, ali čim se otvore, preporučuje se konzumacija u istom vremenskom periodu kao i sveže narezanih proizvoda.

Zeleno lisnato povrće i bobičasto voće

Zeleno lisnato povrće i bobičasto voće mogu stajati od tri do nedelju dana, ali njihovu pokvarenost možete prepoznati samo posmatranjem. Osušeni i tamni listovi ili gnjecave bobice su znakovi da je proizvod pokvaren, dok se preostali deo može zamrznuti za kasniju upotrebu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading