U OVIM GRADOVIMA JE ZABRANJENO UMIRANJE: Evo koliku kaznu morate da platite ako prekršite zakon i odete na onaj svet!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

19.05.2024

13:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zabrana smrti, iako zvuči kao nešto potpuno apsurdno, postala je stvarnost na nekoliko mesta širom sveta.

U OVIM GRADOVIMA JE ZABRANJENO UMIRANJE: Evo koliku kaznu morate da platite ako prekršite zakon i odete na onaj svet!

Foto: shutterstock

Ovi neobični zakoni često su doneti kao odgovor na specifične društvene ili političke probleme, a imaju za cilj rešavanje konkretnih izazova umesto kažnjavanja građana koji bi ih prekršili.

Zabranjeno umiranje u Seliji, Italija

U augustu 2015. godine, gradonačelnik Selije u Italiji doneo je uredbu kojom je zabranio svojim građanima da se razbole ili umru unutar opštine. Ova neobična uredba obuhvatala je obavezne zdravstvene preglede i propisivala kaznu od 10 evra za nepoštovanje. Cilj ove mere bio je da podstakne zdraviji način života i zaustavi opadanje broja stanovnika.

Zabrane zbog proširenja groblja

Dva sela u Francuskoj su 2000. i 2008. godine takođe uvela zabrane umiranja zbog nemogućnosti proširenja groblja. Slična situacija zabeležena je i u Biritiba Mirimu u Brazilu 2005. godine, te u Falčanu del Masiku u Italiji 2012. godine. Ove zabrane su predstavljale način protesta protiv nedostatka grobnih mesta.

Preventivne mere na svetim mestima

U drevnoj Grčkoj, ostrvo Delos, smatrano svetim, zabranjivalo je rađanje i umiranje na svojoj teritoriji, dok je sličan zakon postojao i na japanskom ostrvu Icukušima.

Iako su ovi zakoni ukinuti 1868. godine, sahrane i kremacije i dalje su zabranjene na ovim mestima. Ovi bizarni zakoni imali su praktičnu svrhu rešavanja lokalnih zdravstvenih problema ili nedostatka grobnih mesta.

Ovi neobični zakoni, iako na prvi pogled smešni, često su bili efikasni u postizanju svojih ciljeva, rešavajući konkretne probleme svojih zajednica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading