GINEKOLOG TEŠIĆ TVRDI DA JE OVO KLJUČNO ZA ODRŽAVANJE INTIMNE HIGIJENE: Sledeće proizvode IZBEGAVAJTE, a ova su BLAGO

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktorka ističe da posebno treba obratiti pažnju na higijenu spoljne kože genitilnih organa kod žena.

GINEKOLOG TEŠIĆ TVRDI DA JE OVO KLJUČNO ZA ODRŽAVANJE INTIMNE HIGIJENE: Sledeće proizvode IZBEGAVAJTE, a ova su BLAGO

Foto: Printscreen Youtube / RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Vaginalna higijena je važna tema za mnoge žene, ali postoji mnogo dezinformacija i mitova o tome šta je najbolje za održavanje zdravlja intimne regije. Ginekolog dr Vesna Tešić za "RTS ordinaciju" je jednom prilikom dala je svoje stručno mišljenje o ovoj temi.

Pre svega, važno je razumeti da vaginalna flora ima svoj prirodni balans, te da preterano čišćenje ili korišćenje agresivnih sredstava može poremetiti taj balans i dovesti do infekcija. 

- Veoma je bitno da li se žena nalazi u generativnom periodu ili menopauzi i zavisno od toga se mora prilagoditi sredstvo. Proizvodi za generativni period su nešto jačeg sastava i vrlo je važno da ta sredstva sadrže mlečnu kiselinu koja zaista štiti od eventualnih infekcija. Ona održava pH vrednost. Za higijenu spoljne kože genitilnih organa kod žena koje su u menopauzi apsolutno treba koristiti blaža sredstva i treba apsolutno voditi računa o tome zbog nedostatka hormona estrogena. Ta koža se stanjuje, podložnija je infekcijama. Najvažnije je izbegavati proizvode koji sadrže u sebi paraben - rekla je doktorka Tešić, piše "Stil".

Foto: shutterstock

Doktor tvrdi da moramo obratiti pažnju na higijenu

Isto, ona preporučuje prirodnija sredstva kao na primer ona koja sadrže kantarion ili ona koja imaju žalfiju. Takođe, doktorka Tešić tvrdi da voda nije dovoljna i da se ona danas razlikuje po sastavu, tako da je potrebno koristiti neko sredstvo kako bi se održavala pravilna higijena vaginalne regije.

- Ranije su bake imale određene rituale koje su sprovodile, retko kada da neka baka nije imala irigator (kantica za vaginalno ispiranje). Drugo, zaista su koristile mlečnu kiselinu, koristile su kiselo mleko da bi održale pH vrednost vagine, to je zaista tačno i tačno je da su puno koristile kantarionovo ulje, žalfiju. Do osamdesetih godina je to bilo vrlo rasprostranjeno. Nije greška koristiti kiselo mleko i sada, mada postoje tablete koje su na bazi mlečne kiseline, koje su jako delotvorne, imate i kreme za žene u postmenopauzi - tvrdi doktorka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading