OVE NAMIRNICE VAM KRADU SAN: Doktorka otkrila TAJNU zdravog i kvalitnog odmora!

Autor: M.O.

Lifestyle

17.03.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkrijte kako da spavate kao beba!

OVE NAMIRNICE VAM KRADU SAN: Doktorka otkrila TAJNU zdravog i kvalitnog odmora!

Foto: pixabay.com

Prema preporukama lekara odrasle osobe bi trebalo tokom noći da spavaju minimalno sedam do osam sati. Možda vam ovo deluje nemoguće, li doktorka Ejmi Šah sa Harvarda kaže da ne smemo svom organizmu priređivati stres do kog dovodi manjak sna. Ona ističe da je svaka osoba drugačija i da svom telu treba obezbediti onoliko sati sna koliko mu je potrebno.

Probudite se odmorni 

Doktorka Šah deli pet sasaveta koji će vam pomoći da se probudite odmorni. Ona preporučuje odlazak u krevet i buđenje u isto vreme svakog dana, čak i vikendom. Takođe, ističe važnost smanjenja unosa hrane koja izaziva skok kortizola, kao i izbegavanje kafe, alkohola i nikotina, prenosi "Cnbc"

Republika

Foto: pixabay.com

Retko koja odrasla osoba ima normalan i ujednačen san

Određene namirnice mogu uticati na ravnotežu kortizola, pa je preporučljivo izbegavati životinjske proteine, rafinisane šećere, so i zasićene masti. S druge strane, dijeta bogata voćem i povrćem može doprineti zdravim ritmovima proizvodnje kortizola potrebnih za zdrav san.

Studije sugerišu da večernja konzumacija kafe može menjati cirkadijalni ritam na ćelijskom nivou, te se preporučuje izbegavanje iste u popodnevnim satima. Dok alkohol može delovati umirujuće na početku, kasnije dovodi do poremećenog sna, dok je nikotin takođe stimulans koji može uzrokovati kraći i nepravilan san.

Niže temperature u spavaćoj sobi povoljno utiču na san, dok se vežbanje pre spavanja ne preporučuje jer podiže telesnu temperaturu, suprotno od onoga što je potrebno za san. Takođe, vežbanje povećava ukupnu količinu vremena provedenog u sporotalasnom snu, delimično zato što zamara telo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading