IMATE PROBLEM SA GLJIVICAMA NA NOGAMA? Vreme je da napravite OVAKVU smesu i oribate kupatilo!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

27.02.2024

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj zdravstveni problem izaziva ogromne neprijatnosti.

IMATE PROBLEM SA GLJIVICAMA NA NOGAMA? Vreme je da napravite OVAKVU smesu i oribate kupatilo!

Foto: shutterstock

Gljivice na nogama često su neprijatna i uporna pojava koja može uzrokovati svrab, crvenilo, ljuštenje kože i neprijatan miris.

Ove gljivice se obično javljaju zbog toplih i vlažnih uslova, kao što su nošenje zatvorene obuće ili boravak u javnim prostorima poput bazena ili svlačionica. Ukoliko se ne leče, mogu se proširiti na druge delove tela, poput noktiju, uzrokujući dodatne probleme.


Simptomi gljivica na nogama: 
  • svrab, 
  • crvenilo, 
  • ljuštenje kože, 
  • bol i neprijatan miris, 
  • plikovi ili zadebljanje kože.

Uzroci gljivica na nogama

Republika

Foto: shutterstock

Vreme je da se pozabavite sa ovim problemom


Gljivice na nogama uzrokuju dermatofiti, gljivice koje se hrane keratinom, proteinom koji se nalazi u koži, noktima i dlaci. Topli i vlažni uslovi pružaju idealno okruženje za razmnožavanje ovih gljivica, što objašnjava zašto su slične infekcije češće tokom letnjih meseci.

Kako se rešiti gljivica na nogama prirodnim sredstvom za čišćenje?

Jedan od načina da se rešite gljivica na nogama je redovno čišćenje obuće i kabine za tuširanje, jer tu idete bosi. 

Možete napraviti prirodno sredstvo za čišćenje mešavinom vode, sirćeta i nekoliko kapi ulja čajevca. Ova mešavina može pomoći u uništavanju gljivica i sprečavanju njihovog ponovnog nastanka.

Kako prirodno sredstvo za čišćenje pomaže u borbi protiv gljivica?

Sirće ima antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u eliminisanju gljivica, dok ulje čajevca deluje kao prirodni fungicid.

Redovnim čišćenjem obuće i tuš kabine sa ovom mešavinom, možete smanjiti prisustvo gljivica u vašem okruženju i smanjiti rizik od ponovne infekcije.


Pored redovnog čišćenja obuće i kabanica, možete sprečiti pojavu gljivica na nogama tako što ćete nositi pamučne čarape, redovno menjati obuću, izbegavati hodanje bosi u javnim prostorima i održavati stopala suvim i čistim.

Ukoliko se simptomi ne poboljšaju nakon primene ovih mera ili ako se infekcija proširi na nokte, važno je da potražite savet od lekara ili farmaceuta. Oni vam mogu preporučiti odgovarajući tretman, poput antimikotičnih krema ili lekova, koji će vam pomoći da se rešite gljivica na nogama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading