NASTALA PANIKA NAKON UPOZERENJA LEKARA IZ NEMAČKE: Tvrdi da ONO što svi pijemo kada smo bolesni stvara BUBREŽNI KAMENAC

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preporuka lekara iz Nemačke bila je da se ne konzumiraju ove tablete, a doktorka objašnjava da li je njegovo upozorenje osnovano.

NASTALA PANIKA NAKON UPOZERENJA LEKARA IZ NEMAČKE: Tvrdi da ONO što svi pijemo kada smo bolesni stvara BUBREŽNI KAMENAC

Foto: Profimedia, YouTube/ Moja kuhinja Tanja

Magnezijum igra ključnu ulogu u više od 300 ćelijskih reakcija u ljudskom organizmu. Od vitalnog je značaja za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, kao i za očuvanje zdravlja kostiju. Nedostatak magnezijuma može imati ozbiljne posledice po celokupno zdravlje, a svakodnevne navike, poput konzumiranja kofeina i šećera, mogu doprineti smanjenju nivoa magnezijuma u organizmu.

Šumeće tablete magnezijuma vs. obične tablete

Jedna čitateljika je podelila svoje iskustvo u vezi sa preporukom lekara u Nemačkoj da umesto šumećih tableta, koje navodno mogu izazvati stvaranje bubrežnih kamenaca, konzumira obične tablete magnezijuma radi nadoknade nedostatka u krvi, piše "net hr".

Mišljenje stručnjaka

Zastupnica u Evropskom parlamentu, Biljana Borzan, i doktorka opšte medicine, Branislava Čilić, su iznele svoje stavove o potencijalno štetnim efektima šumećih tableta magnezijuma, kao i o indikacijama za povećanje nivoa magnezijuma u krvi.

- O magnezijumu se, pre svega, mora znati koja mu je uloga u organizmu, a potom i ostale efekte kod nedostatka ili viška u telu. Magnezijum je unutarstanični kation važan za funkciju mnogih enzima, utiče na kalijumske i kalcijumske kanale te na taj način stabilizuje izdržljivost ćelijske membrane. Bubreg je organ koji elimiše višak unesenog magnezijuma i ako je bubreg zdrav, neće biti viška magnezijuma u organizmu, ako ga pak povećamo, biće manjak, a ako je smanjena filtracija, magnezijum će se gomilati u organizmu i taložiti na određenim mesta.

Foto: shutterstock

Magnezijum igra ključnu ulogu u više od 300 ćelijskih reakcija

- Manjak ovog elektrolita se događa u puno stanja, bolesti ili životnih navika, pa tako kod već spomenute bubrežne insuficijencije, naročito kod dijabetičara, kod poremećaja paratireoidne žlezde, upalnih crevnih bolesti (autoimunih hroničnih bolesti: ulcerozni kolitis, Kronova bolest, kod akutnih kolitisa bakterijskog ili virusnog porekla), kod pacijenata koji uzimaju lekove za mokrenje, osobe koje prekomerno konzumiraju alkohol, osobe na dijeti, osobe koje uzimaju lekove za zaštitu želuca, tzv. IPP- inhibitore protonske pumpe (pantoprazol, omeprazol i slično), kod trudnica koje imaju povećanu potrebu za magnezijumom, ali i kod dojilja.

- Referentni interval koncentracije magnezijuma u plazmi je od 0,75-1,0 mmol/L. Budući magnezijum utiče na ravnotežu kalcijuma, te niži nivo magnezijuma luči i niži nivo kalcijuma pa se usled toga mogu javiti tetanije, grčevi u mišićima, srčane aritmije, nadražljivost centralnog nervnog sistema, konvulzije i povišeni krvni pritisak.

- Ono što mi - doktori praktikujemo u svom radu je to da se trudimo da otkrijemo uzrok deficita magnezijuma te da delujemo na etiologiju osnovne bolesti. Ozbiljni nedostatci magnezijuma se koriguju magnezijumovim kloridom intravenski u dozi ne većoj od 0,5 mmol/kg telesne težine u 24 h, može se dati i injekcijom u mišić, a nadoknada na usta se daje u obliku magnezijevog sulfata, međutim ovaj put ima nedostatak jer se slabije resorbuje u crevima i može izazvati dijareje- rekla je Čilić.

Evo kada dolazi do povećanja magnezijuma u krvi

Prema tom doktoru iz Nemačke, šumeće tablete su navodno štetne za zdravlje i mogu dovesti do stvaranja kamenca. Kako bi proverili ove tvrdnje, kontaktirali su zastupnicu u Evropskom parlamentu Biljanu Borzan, članicu Odbora za okolinu, javno zdravlje i sigurnost hrane.

- Povišeni nivoi magnezijuma se retko događaju. Najčešće se događa kod bubrežne insuficijencije kada se višak magnezijuma ne može izlučiti preko bubrega, kod adrenokortikalne disfunkcije, ali i kod pacijenata koji prekomerno uzimaju preparate magnezijuma ili kod onih koji uzimaju neke lekove poput antacida, laksativa i klizmi. Takvi pacijenti mogu imati ozbiljne simptome poput usporenog rada srca, niskog krvnog pritiska, poremećaj svesti, ali i smetnje disanja - kaže Čilić.

Da li je magnezijum štetan?

- Pretražili smo medicinske baze podataka i nismo naišli na podatak o štetnosti šumećih tableta magnezijuma i stvaranja kamenca. U šumećim tabletama se uglavnom nalazi citrat koji, dodatno smanjuje stvaranje kamenca, baš kao što povoljan učinak imaju i Mg oksid, odnosno hidroksid. Neke šumeće tablete u sebi imaju i kalijum bikarbonat koji takođe pruža zaštitu ljudima. Ono što smatram negativnim kod nekih šumećih tableta je saharin, koji neke šumeće tablete sadrže u svom sastavu, ali to nema nikakve veze sa stvaranjem kamenca kod ljudi. Moj zaključak nakon svega bi bio da ne postoji nikakav utemeljeni razlog za sumnju u štetnost za zdravlje i stvaranje kamenca kod ljudi uzimanjem šumećih tableta magnezijuma - ističe Borozan.

- Koliko znam, ne postoje dokazi koji potvrđuju činjenicu da se zbog uzimanja šumećih tableta stvaraju kamenci. Pre svega, oni su u sve široj primeni zbog svoje praktičnosti, lakoće gutanja, bolje disperzije i apsorpcije pogotovo kod starijih osoba, i onih sa smetnjama gutanja jer brže deluju. Moje mišljenje je da od sastava šumeće tablete zavisi i taloženje, npr. citrati usporavaju kristalizaciju kalcijumovih soli koje stvaraju kamence te može biti koristan. S druge strane, ako postoji poremećaj odliva mokraće kroz bubreg, tj. zadržavanje mokraće u delovima bubrega i izvodnih kanala, to će i taloženje kristala biti na tom mestu sa ili bez konzumacije šumećih tableta. Kamence smo dijagnostikovali i kad nismo imali ovaj vid tableta za lečenje. Naravno da svako prekomerno korišćenje bilo kojih dodataka pa tako i šumećih tableta može dovesti do posledica - kako stvaranja kamenaca, tako i drugih posledica predoziranja - zaključuje Čilić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading