ŠTA SE DOGAĐA SA NAŠIM TELOM KAD JEDEMO PREVIŠE SOLI? Stručnjaci upozoravaju na opasne bolesti zbog kojih STRADAJU ORGANI!
Kuhinjska jodirana so je neophodna našem organizmu, ali kad je unosimo u većim količinama može da bude veoma opasna po zdravlje.
Foto: Unsplash/ Towfiqu barbhuiya
Kuhinjska so je jedan od najčešćih začina koje dodajemo našoj hrani. Iako često ne razmišljamo o tome koliko soli unosimo, važno je znati da prekomerni unos natrijuma može štetno da utiče na naše zdravlje. Dodatno, nedovoljne količine soli u telu mogu da rezultuju stanjem poznatim kao hiponatrijemija, što uzrokuje simptome poput mučnine, glavobolje, zbunjenosti, napada i u ekstremnim slučajevima, kome ili smrti, kako objašnjava nutricionista Loren Manaker.
Osobe koje konzumiraju sirovu hranu, intenzivno se znoje ili su dehidrirane su u posebnom riziku.
Konzumiranje slanih obroka, poput kobasica, pljeskavica, pice ili grickalica može da dovede do nadutosti i zadržavanja vode. Višak natrijuma uzrokuje zadržavanje više vode u telu, što može da se manifestuje nadutošću u stomaku i oticanjem celog tela.
Foto: pixabay.com

Međutim, ako samo ponekad pojedete nešto što ima malo više soli ne bi trebalo da brinete, jer će se telo prirodno oporaviti u roku od nekoliko sati ili jednog dana. Takođe, uključivanje limuna u ishranu može da bude od pomoći. Dodatno, pijenje dodatne čaše ili dve vode može da pomogne u ispiranju viška soli iz tela.
Visok pritisak

Foto: shutterstock
Privremeni porast krvnog pritiska povezan je sa glavoboljama, kako je naznačeno u istraživanju objavljenom u BMJ Open, što pokazuje da su niži nivoi natrijuma u ishrani povezani sa smanjenim rizikom od glavobolja.
Bolesti bubrega
Bubrezi deluju kao prirodni filtracijski sistem tela i igraju ključnu ulogu u regulaciji nivoa natrijuma prilagođavanjem količine izlučene putem urina. Visoki nivoi natrijuma mogu da poremete ovu ravnotežu, potencijalno dovodeći do smanjenja funkcije bubrega i, u teškim slučajevima, bolesti bubrega. Osim toga, natrijum može da izazove izlučivanje više kalcijuma putem bubrega, što vremenom može da dovede do formiranja kamena u bubregu.
Iako je so bitan sastojak naše ishrane, važno je konzumirati je umereno kako bismo izbegli potencijalne zdravstvene rizike povezane sa prekomernim unosom natrijuma.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)