ŠTA SE DOGAĐA SA NAŠIM TELOM KAD JEDEMO PREVIŠE SOLI? Stručnjaci upozoravaju na opasne bolesti zbog kojih STRADAJU ORGANI!

Autor:

Lifestyle

23.12.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kuhinjska jodirana so je neophodna našem organizmu, ali kad je unosimo u većim količinama može da bude veoma opasna po zdravlje.

ŠTA SE DOGAĐA SA NAŠIM TELOM KAD JEDEMO PREVIŠE SOLI? Stručnjaci upozoravaju na opasne bolesti zbog kojih STRADAJU ORGANI!

Foto: Unsplash/ Towfiqu barbhuiya

Kuhinjska so je jedan od najčešćih začina koje dodajemo našoj hrani. Iako često ne razmišljamo o tome koliko soli unosimo, važno je znati da prekomerni unos natrijuma može štetno da utiče na naše zdravlje. Dodatno, nedovoljne količine soli u telu mogu da rezultuju stanjem poznatim kao hiponatrijemija, što uzrokuje simptome poput mučnine, glavobolje, zbunjenosti, napada i u ekstremnim slučajevima, kome ili smrti, kako objašnjava nutricionista Loren Manaker.

Osobe koje konzumiraju sirovu hranu, intenzivno se znoje ili su dehidrirane su u posebnom riziku.


Nadutost

Konzumiranje slanih obroka, poput kobasica, pljeskavica, pice ili grickalica može da dovede do nadutosti i zadržavanja vode. Višak natrijuma uzrokuje zadržavanje više vode u telu, što može da se manifestuje nadutošću u stomaku i oticanjem celog tela.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Međutim, ako samo ponekad pojedete nešto što ima malo više soli ne bi trebalo da brinete, jer će se telo prirodno oporaviti u roku od nekoliko sati ili jednog dana. Takođe,  uključivanje limuna u ishranu može da bude od pomoći. Dodatno, pijenje dodatne čaše ili dve vode može da pomogne u ispiranju viška soli iz tela.

Visok pritisak


Redovna konzumacija soli može da izazove hronično zadržavanje vode i povećan volumen krvi, ističe Manaker. Kada unosimo previše soli, naš organizam zadržava dodatnu vodu kako bi razredio višak natrijuma. Ovaj povećani volumen krvi dovodi do povišenog krvnog pritiska, stavljajući pritisak na srce i krvne sudove, što potencijalno može da dovede do bolesti srca ili moždanog udara.

Republika

Foto: shutterstock

 

 

Privremeni porast krvnog pritiska povezan je sa glavoboljama, kako je naznačeno u istraživanju objavljenom u BMJ Open, što pokazuje da su niži nivoi natrijuma u ishrani povezani sa smanjenim rizikom od glavobolja.

Bolesti bubrega

Bubrezi deluju kao prirodni filtracijski sistem tela i igraju ključnu ulogu u regulaciji nivoa natrijuma prilagođavanjem količine izlučene putem urina. Visoki nivoi natrijuma mogu da poremete ovu ravnotežu, potencijalno dovodeći do smanjenja funkcije bubrega i, u teškim slučajevima, bolesti bubrega. Osim toga, natrijum može da izazove izlučivanje više kalcijuma putem bubrega, što vremenom može da dovede do formiranja kamena u bubregu.

Iako je so bitan sastojak naše ishrane, važno je konzumirati je umereno kako bismo izbegli potencijalne zdravstvene rizike povezane sa prekomernim unosom natrijuma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading