AKO OVO IMATE NA KOŽI ZNAČI DA VAM JE JETRA BOLESNA: Bezazleni simptom koji mnogi ZANEMARUJU, a upućuje na OZBILJNU BOLEST

Autor: N.J.

Lifestyle

18.12.2023

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reč je o znaku bolesne jetre u kasnijoj fazi.

AKO OVO IMATE NA KOŽI ZNAČI DA VAM JE JETRA BOLESNA: Bezazleni simptom koji mnogi ZANEMARUJU, a upućuje na OZBILJNU BOLEST

Foto: Shutterstock

Jetra velik je i moćan organ koji obavlja stotine bitnih funkcija u vašem telu. Jedna od njenih najvažnijih funkcija je filtriranje toksina iz krvi. Previše toksina može nadjačati resurse i sposobnost jetre da funkcioniše. To se može dogoditi privremeno ili tokom dužeg vremenskog perioda.

Koji su stadijimi hronične bolesti jetre?

Hronična bolest jetre napreduje u otprilike četiri faze:

Stadijum 1: Hepatitis

Hepatitis znači upala u jetrenom tkivu. Upala je odgovor jetre na povredu ili toksičnost. To je pokušaj čišćenja infekcija i pokretanja procesa ozdravljenja. Akutni hepatitis (trenutna i privremena reakcija) često to postižu. Ali kada se povreda ili toksičnost nastave, nastavlja se i upala. Hronični hepatitis uzrokuje hiperaktivno zaceljivanje koje na kraju rezultira ožiljcima (fibrozom).

Stadijum 2: Fibroza

Fibroza je postupno ukrućivanje jetre dok se tanke trake ožiljnog tkiva lagano zbrajaju. Ožiljno tkivo smanjuje protok krvi kroz jetru, što smanjuje njen pristup kiseoniku i hranjivim materijama. Tako vitalnost jetre počinje postupno da opada. Zanimljivo je da je određena količina fibroze reverzibilna. Ćelije jetre mogu se regenerisati, a ožiljci se mogu smanjiti ako se oštećenje dovoljno uspori, piše "Kleveland klinika".

Foto: shutterstock

Fibroza je postupno ukrućivanje jetre dok se tanke trake ožiljnog tkiva postupno zbrajaju

Stadijum 3: Ciroza

Ciroza je ozbiljan, trajni ožiljak na jetri. Ovo je faza u kojoj fibroza više nije reverzibilna. Kada jetra više nema dovoljno zdravih ćelija za rad, njena tkiva više ne mogu da se regenerišu. Ali još uvek možete da usporite ili zaustaviti štetu u ovoj fazi. Ciroza će početi da utiče na funkciju jetre, ali vaše telo će se truditi da nadoknadi gubitak, tako da možda isprva nećete primetiti.

Stadijum 4: Insuficijencija jetre

Počinje kada jetra više ne može da funkcioniše adekvatno za potrebe tela. Ovo se takođe naziva "dekompenzirana ciroza" - telo više ne može da nadoknadi gubitke.  Hronična insuficijencija jetre je postupan proces, ali je na kraju smrtonosan bez transplantacije jetre. 

Simptomi bolesne jetre u kasnijoj fazi:

  • žutica (žuta boja beočanjače i kože)
  • mokraća (urin) tamne boje
  • svetla stolica
  • probavne teškoće
  • gubitak težine mišića
  • dah s mirisom biđi
  • blago oštećenje mozga (hepatička encefalopatija)
  • pruritus (svrbež kože, ali bez vidljivog osipa)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading