Fonološki poremećaj...šta je, kako ga prepoznati i koji su tretmani

Autor:

Lifestyle

21.11.2023

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Da li ste primetili da neka deca mogu da pravilno izgovore jedan glas kada je izolovan, ali nisu sigurni gde tačno treba da koriste taj glas u konstrukciji reči?

Fonološki poremećaj...šta je, kako ga prepoznati i koji su tretmani

Foto: Shutterstock

Dete

Na primer, iako mogu pravilno da izgovore glas Š kada je izolovano, umesto da kažu „šok“, oni će reći „sok“.

Možda ste do sada mislili da je reč o poremećaju artikulacije, odnosno o nepravilnom izgovoru glasa, ali zapravo je reč o drugoj vrsti patologije u verbalnoj komunikaciji koja se naziva fonološki poremećaj , piše portal Stetoskop.

Fonološki poremećaji su patološka pojava koja utiče na pravilno percipiranje glasova iz okoline, pravilno prepoznavanje glasa koji se čuje iz okoline, sliku koju imamo o određenom glasu, verbalno pamćenje itd. Ovi poremećaji dovode i do pojave drugih stanja, kao što su poremećaji artikulacije, teškoće u čitanju, teškoće u pisanju, kao i brojnih drugih stanja.

Evo kako možete da prepoznate simptome i zaključite da se radi o fonološkom poremećaju:

- dete ne percipira i ne prepoznaje neke glasove koje čuje,

- postoji poteškoća u izgovoru glasova,
- glas se pravilno izgovara samo kad je izlovan,
- dete ne pronalazi rimu,
- dete se ne služi brzim imenovanje,
- govor nije potpuno razumljiv,
- postoje poteškoće prilikom čitanja i pisanja...

Dijagnostiku fonoloških poremećaja kod dece sprovodi logoped primenom posebnih testova i dijagnostičkih metoda. Jedan od najnovijih testova za procenu fonološke sposobnosti na makedonskom jeziku je "Test za procenu fonoloških sposobnosti” objavljen u knjizi “Tretman artikulacijskihi fonoloških poremećaja” (Bogdanovski, 2022).

Tretman takođe izvodi logoped, a sastoji se od:

- logopedskih vežbi,
- logopedskih tehnika,
- logopedskih metoda,
- logopedskih instrumenata/aparata.

U procesu dijagnostike i tretmana može biti uključeno i drugo medicinsko osoblje kao što su otorinolaringolog, audiolog, psihijatar, pedijatar i drugo medicinsko osoblje, posebno kada je potreban multidisciplinarni pristup. Izuzetno je važno da dijagnostika i tretman budu dubinski i stručno obavljeni.

(ekspres.net)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading