KAFA U OVO VREME JE PRAVA "SMRT" ZA NAŠ ORGANIZAM: Stručnjaci objasnili šta se tada DEŠAVA, evo kada je NAJBOLJE da se konzumira

Autor: M.O.

Lifestyle

13.11.2023

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ipak je veoma bitno u koliko ćete sati popiti kafu.

KAFA U OVO VREME JE PRAVA "SMRT" ZA NAŠ ORGANIZAM: Stručnjaci objasnili šta se tada DEŠAVA, evo kada je NAJBOLJE da se konzumira

Foto: YouTube/ TravelFood4all

Mnogima je prva pomisao kada otvorimo oči - kafa. Svakodnevno započinujemo dan šoljicom kafe, bez da zaista znamo koji je pravi i idealan trenutak za nju. 

Da li ste se ikada zapitali kada je najbolje popiti je

Prema mišljenju stručnjaka, mnogi čine ogromnu grešku tako što ispijaju kafu u prvih dva sata nakon buđenja

Kofein, koji se nalazi u šoljici kafe, pojačava pažnju i budnost povećanjem nivoa hormona stresa kortizola u našem telu. Međutim, problem nastaje kada se kafa pije ujutru, kada su nivoi kortizola već prirodno visoki. To znači da dodatno konzumiranje kofeina u tom trenutku može izazvati još veći skok kortizola i negativno uticati na naše telo.

Republika

Foto: shutterstock

Dva sata nakon buđenja ne treba piti kafu

 


Zato stručnjaci savetuju da prvu kafu popijemo tek nakon što nivo kortizola padne, što se obično dešava između 9.30 i 11.30 časova. Sara Bruer, nutricionista, kaže da je idealno vreme za kafu upravo u 10 sati ujutru, ali ovo se odnosi na ljude koji se bude u 7 ili 8 ujutru.

- Vaš nivo kortizola je najviši između pola sata i dva sata nakon buđenja. Tada je zaista loše piti kafu jer kofein oponaša odgovor na stres i uzrokuje da kortizol još više skoči - objašnjava nutricionista. Dakle, ako popijete kafu najmanje dva sata nakon buđenja, izbeći ćete osećaj anksioznosti i nemira.

Takođe, treba izbegavati konzumiranje kafe pred spavanje, jer to može uticati na kvalitet sna. Nutricionisti savetuju da poslednju kafu popijemo pre 17.30 časova, kako bi naše telo imalo dovoljno vremena da se opusti pre odlaska na spavanje.

Kao što vidimo, vreme ispijanja prve jutarnje kafe može imati veliki uticaj na naše zdravlje i dobrobit. Zato je važno da slušamo savete stručnjaka i obratimo pažnju na ritam našeg tela.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading