OVO JE IDEALNA TEMPERATURA PROSTORIJE ZA DOBAR SAN: Stručnjaci došli do novih podataka, iznenadićete vas OVO (FOTO)

Autor:

Lifestyle

12.11.2023

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka nacionalna udruženja koja se bave kvalitetom spavanja otkrila su nove podatke.

OVO JE IDEALNA TEMPERATURA PROSTORIJE ZA DOBAR SAN: Stručnjaci došli do novih podataka, iznenadićete vas OVO (FOTO)

Foto: shutterstock

Mnoge stvari mogu uticati na to koliko dobro spavamo, a jedna od najvažnijih svakako je temperatura u spavaćoj sobi. Često se može čuti da su niže temperature povoljnije za dobar i kvalitetan odmor pa i američka nacionalna udruženja koja se bave kvalitetom sna preporučuju da temperatura u sobi bude između 15 i 19° C, no prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Science of The Total Environment, tako niska temperatura možda nije dobra za svakoga. 

Republika

Foto: shutterstock

Idealna temperatura prostorije za zdrav san

Ta studija kaže da starije odrasle osobe u pravilu bolje spavaju u nešto toplijem okruženju, tačnije dok je temperatura u sobi između 20 i 25° C, do čega su istraživači došli uz pomoć 50 učesnika starijih od 65 godina koji su tokom 12 meseci nosili monitore spavanja za praćenje trajanja i kvaliteta sna pri različitim temperaturama. Učesnici su praćeni ukupno 11.000 noći. 

- Mislim da su nalazi te studije, čak i uz tako mali uzorak, vredni pažnje - rekao je profesor kliničke psihologije pri bolnici u Pensilvaniji Fil German, dodavši ipak i da je za konačne zaključke potrebno provesti i studiju s većim uzorkom.

Foto: pexels.com

Oko 25 stepeni je idealna temperatura prostorije za miran i zdrav san

 

- Prema ovim rezultatima, kod starijih se odraslih osoba kvalitet sna poboljšava na nešto višim temperaturama, no bitno je i da smo svi različiti - rekao je Amir Baniasadi, vodeći istraživač studije. I dok se neki od nas, kaže, na 25° C znoje, drugima je to idealna temperatura, piše Večernji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading