"NJEGOVO PONAŠANJE ME JE NATERALO DA OTKRIJEM DIJAGNOZU: Mama UPOZORILA na znakove koji ukazuju na ADHD!

Autor: M.O.

Lifestyle

06.11.2023

21:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovi znakovi su je naterali da posumnja na dijagnozu koja je kasnije potvrđena.

"NJEGOVO PONAŠANJE ME JE NATERALO DA OTKRIJEM DIJAGNOZU: Mama UPOZORILA na znakove koji ukazuju na ADHD!

Foto: TikTok/printscreen

ADHD

Jedna mama je odlučila da podeli svoje iskustvo sa javnošću i objavila je snimak svog sina na društvenoj mreži TikTok. Ona je u videu otkrila da je njen sin dobio dijagnozu ADHD-a, što je za mnoge bilo iznenađenje, ali za nju je bilo olakšanje.

ADHD, skraćenica za poremećaj pažnje i hiperaktivnosti, jedan je od najčešćih neurorazvojnih poremećaja kod dece. Može se prepoznati u detinjstvu, ali može da se nastavi i u odraslom dobu. Deca sa ADHD-om često imaju problem sa koncentracijom, fokusiranjem na školske zadatke i kontrolom impulsivnog ponašanja.

Mama je primetila određene znakove kod svog sina koji su je naveli da posumnja na ovaj poremećaj. On je bio preterano aktivno dete, ali nije mogao da se usredsredi na jednu aktivnost duže vreme. Takođe, imao je problema sa kontrolom impulsivnog ponašanja, što se često manifestovalo kroz nepromišljeno ponašanje i nedostatak razmišljanja o posledicama.

 

@ccscleaningandlife my little skater dude ! his tricks on his scooter are much better but I still try and encourage him to practice on his skateboard ! one thing my son doesnt do is give up ❤️ #skate #skateboard #skatekid #skateboarding #determination #singlemother #motherandson #determination #nevergiveup #skatepark #fyp #viral ♬ Inspiring Emotional Piano - Metrow Ar

 

- Znakovi koje sam primetila pre nego što je mom sinu dijagnostikovan ADHD: nije mogao da sedi i gleda TV, penjao se i visio na vratima, skakao je sa sofe na sofu, konstantno je bio hiperaktivan. Primetila sam nedostatak empatije i simpatije. Bio je osetljiv na buku, određene teksture i gužvu. Nije mu išlo dobro u školi, imao je nedostatak koncentracije, a imao je i problem da uveče zaspi. Bio je veoma fokusiran i opsednut određenim stvarima od malih nogu, što se nastavilo i kada je napunio sedam godina. Ali, u školi su mu pomogli da se bolje koncentriše i sada je tamo gde treba da bude. Nikada ne odustaje od svojih ciljeva. Voli da se penje i da provodi vreme napolju. Ne mogu biti ponosnija na njega - rekla je majka. 

Ono što je bio ključni faktor za dijagnozu bila je upravo kombinacija ovih simptoma. Naime, često se dešava da roditelji ne prepoznaju ADHD na vreme, što može da dovede do pogoršanja simptoma i problema u ponašanju deteta.


Mama je odlučila da podeli svoje iskustvo kako bi pomogla drugim roditeljima da prepoznaju simptome ADHD-a i da pravovremeno reaguju. Njen video na TikToku je privukao veliku pažnju i brojne reakcije, a mnogi su se prepoznali u njenom sinu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading