ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Zašto je pomeranje časovnika loše za zdravlje

Autor: Ekspres.net

Lifestyle

29.10.2023

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zimsko računanje vremena je počelo, a rasprave u vezi sa tim da li bi trebalo da se ova praksa ukine, sve su češće.

ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Zašto je pomeranje časovnika loše za zdravlje

Foto: Photo by Mpho Mojapelo on Unsplash

Iako dodatnih sat vremena spavanja zvuči primamljivo, brojne studije su pokazale da pomeranje sata remeti prirodan ciklus sna, što može uticati na mentalno i fizičko zdravlje.

Ljudski mozak ima biološki sat, ili cirkadijalni ritam, koji radi u ciklusu od 24 sata, a poremećaj ovog ritma može dovesti do većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti, smatraju neurolozi.

Naš unutrašnji časovnik optimizuje telesne funkcije, kao što su varenje i lučenje hormona, a svetlost je jedan od najjačih pokretača ovog unutrašnjeg sata. Veća izloženost svetlosti ujutru i manja izloženost uveče pomažu da ove funkcije budu sinhronizovane.

Poremećaj prirodnog cirkadijalnog ritma može doprineti gojaznosti, dijabetesu i bolestima srca, potvrdilo je nekoliko studija.

Istraživanje iz 2019. godine je pokazalo da se rizik od srčanog udara povećava nakon prelaska na letnje računanje vremena. Rezultati druge studije iz 2020. sugerišu da je pomeranje sata povezano sa većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, mentalnih problema i problema u ponašanju i poremećaja vezanih za imunitet, piše "Brain and life".

Zbog ovih zdravstvenih rizika, Evropska komisija je 2018. godine zvanično predložila da se u Evropskoj uniji ukine praksa pomeranja sata, ali to se još uvek nije dogodilo, prenosi Ekspres.net.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading