SVE VIŠE SRBA IMA OVU BOLEST SRCA: Podmukla je, simptomi su često NEPRIMETNI, a mogu biti KOBNI!

Autor: M.O.

Lifestyle

18.10.2023

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bolest o kojoj se veoma retko govori.

SVE VIŠE SRBA IMA OVU BOLEST SRCA: Podmukla je, simptomi su često NEPRIMETNI, a mogu biti KOBNI!

Foto: Shutterstock

Često su bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, imaju veza sa povišenim holesterolom. Ipak postoje i zdravstveni problemi koji su biohemijski i ne mogu se predvideti standardnom analizom krvi.

Da li ste čuli za prolaps miteralne valvule?

Prolaps mitralne valvule, poznat je i  kao “sindrom mezosistolnog klika” i  najčešća je abnormalnost srčanih valvula. Procenjuje se da je ovaj sindrom prisutan kod 5-10 odsto svetske populacije.

Kod pacijenata sa prolapsom, srčani zalizak bukvalno počinje da popušta. Kada se leva komora kontrahuje nastaje prolaps listića mitralne valvule što obično omogućava propuštanje krvi unazad kroz otvor valvule.

Većina ljudi sa prolapsom mitralne valvule su bez simptoma, a ukoliko su simptomi prisutni, obično su to slabost, palpitacije, bol u grudima, anksioznost i migrene.
Republika

Foto: Shutterstock

Neprimetni simptomi ove bolesti srca

 

 
Kako da znate da li imate prolaps:

Kod ozbiljnijih slučajeva ili kod pogršanja stanja, može se javiti oštar bol u grudima. Ovaj bol najčešće se javlja posle vežbanja i drugih fizički aktivnosti. Najveći problem je što kod prisutnosti prolapsa, pacijent ne reaguje na nitroglicerin i jedino što može da uradi jeste da prekine fizičku aktivnost.

Takođe se mogu javiti aritmije, slabost, palpitacije.

Ako nemate simptome, svakako da će se sve videti na pregledu, zato je veoma bitno da idete na redovne zdravstvene kontrole.

Dijagnoza i lečenje

Upotrebom stetoskopa, moguće je čuti mitralni „klik“. Ovaj „klik“ oslikava abnormalni tetering listića mitralne valvule zbog opterećenja pritiskom leve komore, ali običan pregled stetoskopom nije dovoljan da bi se uspostavila dijagnoza.

Ehokardiogarfski pregled je najkorisniji test za prolaps mitralne valvule. Istim se utvrđuje ozbiljnost prolapsa i stepen regurgitacije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading