MOKRU JE NAKON POROĐAJA SMESTILI PORED OTVORENOG PROZORA, SESTRA JOJ REKLA "DABOGA SE UGUŠILA": Žene iz Srbije i Crne Gore ispričale STRAVIČNA iskustva - UŽASNO!

Autor: N.J.

Lifestyle

21.08.2023

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene više neće da ćute - evo kako su se prema nekima ponašali na porođaju u bolnicama u Srbiji i Crnoj Gori.

MOKRU JE NAKON POROĐAJA SMESTILI PORED OTVORENOG PROZORA, SESTRA JOJ REKLA "DABOGA SE UGUŠILA": Žene iz Srbije i Crne Gore ispričale STRAVIČNA iskustva - UŽASNO!

Foto: Shutterstock

Društvene mreže postale su platforma gde možete govoriti o svakoj temi. S obzirom na to da nije tabu tema akušersko nasilje, mnoge žene želele su da ukažu na propuste koje su im se dogodile. Ističu važnost ove teme, a to su najbolje pokazale kroz sopstvena iskustva.

Upravo, na TikTok - u se proširila priča kako je jednoj majci babica na porođaju rekla "ugušila se dabogda". Nažalost, neke žene pretrpele su pravi psihički i emotivni brodolom, dok su se mnoge osetile izdano, napušteno i tužno.

Žene su podelile svoje priče kako bi postale glasnije, ali da i vi znate da se morate boriti za sebe i ne dozvoliti da se bilo ko ponaša ružno prema vama, pogotovo u situaciji koju ćete pamtiti ceo život i koja inače treba da ostane u lepom sećanju.

- Doktor mi je legao na stomak da bi izgurao bebu i ja sam u jednom trenutku rekla "ne mogu, gušim se" na šta mi je babica, koja je ceo dan bila sa mnom, vikala "ugušila se dabogda" - navela je ova mlada žena.

Foto: Unsplash/Jonathan Borba

Zagrljeni partneri - trudnica se smeje

Takođe, jedna mama iz Srbije navela je svoje iskustvo koje uopšte nije bilo prijatno.

- Došla sam da se porodim bukvalno u 5 do 12 i kada sam rekla "u toku sam porođaja", rekla mi je "sedite dole". Kada sam krenula da vrištim, tek onda je bilo "jao, žena se porađa". Kada su mi rekli da dignem noge, rekla sam da imam diskus herniju, izuzetno me cepa bol, ne mogu, rekli su "dramiš, sram te bilo, kako ćeš da se porodiš, da budeš majka - objašnjava i dodaje:

- Kad su oni shvatili da sam ja u toku porođaja i da je nebulozno više svađati se sa mnom, onda su me prevezli gore. Tada sam počela da objašnjavam nadležnom doktoru za svoj porođaj da imam diskus herniju i da usled pritiska ja moram da se porodim na carski rez, kako mi je zakazala doktorka koja mi je do tada vodila trudnoću, jer zbog tog pritiska u suprotnom mogu izgubiti nogu, on mi je rekao "ili nogu ili bebu". Kada sam govorila da ne mogu više i da se napinjem i da ću da izgubim svest, onda ide "sram te bilo, dramiš, kako ćeš da budeš majka", tada sam krenula da kolutam očima i onda su shvatili koliko kuca sat i onda se popela neka žena i stvarno krenula da gura sa mnom. Vrištala sam od kontrakcija koje su bile 9 ili 10 od 10 i onda je bilo "sram te bilo, dramo, uznemiravaš ostale trudnice". 

Porodila se 19. decembra, a babice su je ostavile da leži mokra i krvava u sobi, sa otvorenim prozorom. Takođe, kako navodi ušivali su je na živo.

Ona je navela da bi se sada porodila samo u privatnoj bolnici pod uslovom da ima pratnju na porođaju.

- Ukoliko nemate finansijskih sredstava za privatan porođaj, toplo preporučujem telefon i što više očevidaca, i te kako će onda sve proteći kako treba, a ne mi koji smo se porađali usled korone bez ikakvih svedoka, mi smo prošli kako smo prošli - zaključila je ona.

Foto: Shutterstock

Žena ima bolove i priprema se za porođaj

Jedna mama iz Crne Gore takođe je doživela pravi haos i najsrećniji dan pretvorio joj se u pakao.

- Prva trudnoća moja, pukne ti meni vodenjak, pođem ja u bolnicu, ona ti mene pregleda, kaže "puk'o je, ali idi ti kući, dobro je to, pa kad počnu neđe bolovi, ti dođi". Pođem ja kući i normalno i javim privatnom doktoru, koji ne radi u bolnici (to je prva greška moja) da tamo nemam nikoga, jer moraš nekoga imati. On mi kaže "kako to misliš, kući te poslala", ja kažem "tako fino, evo me kući", on mi kaže "dođi brzo ovde da ti dam uput da te prime". Ja odem tamo i dok sam čekala da mi napiše taj uput, meni su pantalone skroz bile mokre. Oni me posle prime s tim uputom u bolnicu. "Oko tri ujutru, ja kod ovih tamo u hodnik, svi spavaju, ove dve sestre što su tamo, one hrču, ja kažem "ja se izvinjavam što vas budim", one kao "šta je", ja kažem "ja mislila da se porodim ako mogu, evo četvrtak, tu sam tri, četiri dana, hoću da izađem imam posla napolju", ona veli meni "hajde, sad će doći neko da te pogleda". Ja pola sata čekam, dolazi doktor gleda u mene i kaže "ova 10 prstiju otvorena, znači ona je spremna za porođaj, brzo u salu".

Tokom noći nikoga nije bilo, a svi su je ignorisali. Sati su prolazili, a ona je bila u bolovima. Tvrdi da su babice gledale seriju i da ih je bilo baš briga.

- Nisam imala snage da dišem, padala sam u nesvest, oni su me šamarali. Palim video poziv, zovem muža, a kad su me videli sa telefonom, poskakali su. Ne, to ne sme da se unosi, a ja već iskukala mužu, on već znao šta treba da radi - objašnjava da je trebalo da se porodi carskim rezom, a da su odličili da ipak to bude prirodno. Kada je doktor došao ujutru sa 7, 8 stažista to je uvideo. 

Foto: Unsplash/John Looy

Srećan par čeka bebu

- Oni hoće sada da uče stažiste da me šiju naživo, naravno, zašto da ne, ovi pokazuju "ovako se to radi", kao zamorče sam bila. Posle toga mi je pukla rana od epiziotomije, morala sam opet da je šijem jer nije dobro zašivena, 27 konaca unutrašnjih i spoljašnjih, infekcije uretre, nisam mogla da mokrim, pelene sam morala da nosim, pre toga su hteli kateter da mi uvedu, ali nisu, mislili su "mlada je ona, propi*kiće"- ispričala je majka koja je prošla kroz agoniju, a prenosi "Stil".

- Doktor se, kako kaže, posle smejao "haha, doći ćeš ti opet kod mene", mislim se "kod tebe neću, pa da umirem".

Možda je upravo zbog svih situacija vest o tome da partner može da prisustvuje porođaju unela bar malo mir i nadu da će sve biti mnogo bolje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading