MUŠKARCI KOJI TRENIRAJU U OPASNOSTI SU OD JEDNE BOLESTI: Lekari upozoravaju - imate 86 odsto veću verovatnoću da obolite od ovoga!

Autor: N.J.

Lifestyle

01.07.2023

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači u Čikagu procenili su obrasce vežbanja i otkrili da aktivni belci imaju 86 odsto veću verovatnoću nakupljanja plaka u srčanim arterijama do srednjeg doba.

MUŠKARCI KOJI TRENIRAJU U OPASNOSTI SU OD JEDNE BOLESTI: Lekari upozoravaju - imate 86 odsto veću verovatnoću da obolite od ovoga!

Foto: unsplesh.com

Istraživači tvrde da previše vežbanja može da bude izuzetno loše. Belci koji vežbaju najmanje sedam i po sati nedeljno imaju gotovo dvostruko veću verovatnoću da će patiti od srčanih bolesti od onih koji vežbaju umereno, pokazuje studija iz 2017. godine.

Istraživači u Čikagu procenili su obrasce vežbanja tokom 25 godina i došli do iznenađujućeg otkrića da aktivni belci imaju 86 odsto veću verovatnoću i da će iskusiti nakupljanje plaka u srčanim arterijama do srednjeg doba.

Vežbanje koje je intenzivno tokom vremena izaziva stres u arterijama što dovodi do veće koronarne arterijske kalcifikacije (CAC). Međutim, naučnici upozoravaju da ne bi trebalo da prestanete da vežbate!

Tim sa univerziteta u Čikagu pogledalo je aktivnost 3. 175 ljudi i procenili su prisustvo CAC. 

Foto: pexels.com

Muškarac vozi bicikl

Prisutnost i količina CAC značajan je znak upozorenja lekarima da bi pacijent mogao biti izložen riziku od razvoja bolesti srca i signal da razmotre ranu preventivnu negu.

Dr. Dipika Ladu docent fizikalne terapije rekla je:

- Očekivali smo da vidimo da će više nivoa telesne aktivnosti tokom vremena biti povezane s nižim nivoima CAC - a.

Šta je pokazalo istraživanje?

Studijska grupa imala je osam kontrolnih pregleda tokom 25 godina, od 1985. do 2011., počevši u periodu od 18 do 30 godina i završivši u periodu od 43 do 55 godina. Istraživači su podelili učesnike u tri različite grupe, na temelju obrazaca telesne aktivnosti.

Prva grupa definisana je kao vežba ispod nacionalnih smernica - manje od 150 minuta nedeljno, druga kao ispunjavanje nacionalnih smernica od 150 minuta nedeljno, a treća je vežbala preko 450 minuta nedeljno.

Sve u svemu, oni u trećoj grupi imali su 27 odsto veću verovatnoću da će razviti CAC do srednje dobi od onih u prvoj grupi.

Kada su ti nalazi podeljeni prema rasi i polu, otkrili su da su belci izloženi najvećem riziku jer je kod njih bila 86 odsto veća verovatnoća da će imati CAC, piše "Dejli mejl".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading