U opasnosti su SVI! Ako praktikujete ovu stvar prilikom TUŠIRANJA rizikujete da izazovete INFARKT! Ozbiljno upozorenje stručnjaka!

Autor:

Lifestyle

23.07.2022

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srčane bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u Srbiji – prema nekim podacima, zbog njih svake godine u našoj zemlji nestane grad veličine Zaječara.

U opasnosti su SVI! Ako praktikujete ovu stvar prilikom TUŠIRANJA rizikujete da izazovete INFARKT! Ozbiljno upozorenje stručnjaka!

Foto: Profimedia

Srčani udar

Neke studije su pokazale da određene navike mogu da povećaju rizik od infarkta, ali će vas iznenaditi da jedna od njih ima veze sa tuširanjem.

Stručnjaci su upozorili da naglo izlaganje hladnoj vodi može da bude opasno, posebno za one koji imaju neku srčanu bolest, a o ovome bi posebno trebalo voditi računa leti kada je vrućina i želimo što pre da se rashladimo.

Šta se dešava ako uđete u hladnu vodu nepripremljeni!?

- Infarkt se dešava kada je iznenada blokirana jedna od koronarnih arterija srca ili dođe do ekstremno usporenog protoka krvi. Uobičajeni uzrok začepljenja koronarne arterije je stvaranje srčanog ugruška - kažu stručnjaci sa Harvarda.

Nedavno je utvrđeno i da tuširanje hladnom vodom može da ima negativan efekat na ljude koji imaju srčane bolesti, jer može da "dovede do infarkta ili iregularnosti u srčanom ritmu". Šok koji naglo izlaganje hladnoj vodi izaziva dovodi do skupljanja krvnih sudova, čime se otežava protok krvi kroz telo. Kao rezultat toga, ubrzavaju se otkucaji srca, zbog čega je srcu teže da pumpa krv, a kao posledica toga povećava se i pritisak u krvnim sudovima.

Skupljanjem krvnih sudova hladna voda može da izazove infarkt, čak i kod relativno mladih i zdravih ljudi.

Neki stručnjaci, međutim, kažu da tuširanje hladnom vodom može da pomogne u jačanju imunog sistema, ali da to treba raditi veoma oprezno i postepeno, u kraćim vremenskim intervalima.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading