ODMAH OVAJ PROIZVOD IZBACITE IZ SVOG DOMA: Svaki dan udišemo OTROV koji nam uništava pluća i TRUJE životinje

Autor:

Lifestyle

19.04.2022

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim prirodnih zagađivača vazduha postoje i veštački koji imaju veoma negativan uticaj na zdravlje, a osveživači vazduha prave više štete nego koristi.

ODMAH OVAJ PROIZVOD IZBACITE IZ SVOG DOMA: Svaki dan udišemo OTROV koji nam uništava pluća i TRUJE životinje

Foto: Photo by CDC on Unsplash

Prema rečima Svetske Zdravstvene Organizacije oko 4.3 miliona ljudi godišnje umire od izlaganja unutrašnjem zagađenju vazduha.

Zagađenje vazduha u prostorijama može izazvati ozbiljne tegobe kao što su respiratorna oboljenja, srčani udar pa čak i kancer. 

Osveživači vazduha, sprejevi, strujni osveživači, neutralizatori mirisa i ostali ne eliminišu neprijatne mirise već ih samo maskiraju. Većina ovih proizvoda doprinose zagađenju vazduha u prostorijama zbog toksina koje sadrže.

Kancerogena jedinjenja u osveživačima vazduha

Republika

Foto: Profimedia

Mnogobrojna istraživanja pokazala su da osveživači sadrže jedinjenja toksična za organizam (Foto: Ilustracija)

Mnogobrojna istraživanja pokazala su da osveživači sadrže jedinjenja toksična za organizam: benzen, formaldehid, aceton, stiren, toluen, limonen, dihlorobenzen, kao i kancerogeni estri ftalat.

Pored toga što zagađuju vazduh štetni su po zdravlje ljudi, a neka jedinjenja posebno su opasna po životinje.

Dichlorobenzene je hemikalija koja se nalazi u osveživačima vazduha, a u većini slučajeva izaziva smrt ptica.

Osveživači prostora u spreju posebno su opasni, jer su njihovi glavni sastojci freoni. Kada oni dospeju u više slojeve atmosfere, razlažu se pod dejstvom UV zraka, smanjujući debljinu ozonskog omotača.

Prirodni osveživač 

U manju teglu stavite soda bikarbonu i na nju natapkajte nekoliko kapi eteričnog ulja po želji. Na poklopcu izbušite rupice i zatvorite teglu.

Teglu stavite u prostoriju koju želite da osvežite.

I dezodoransi štetni

Republika

Foto: pixabay.com

Pored osveživača iz upotrebe treba izabaciti i dezodoranse koji osim što takođe zagađuju okolinu štetni su i po zdravlje (Foto: Ilustracija)

Svakodnevna upotreba osveživača može dovesti do alergijskih reakcija, asmatičnih napada, glavobolje, mučnine...

Mirisni štapići, sprejevi, difunzeri, gelasti osveživači, svi podejednako zagađuju vazduh, a ukoliko želite svežinu u domu otvorite prozore, a veštačke osveživače zamenite prirodnim.

Pored osveživača iz upotrebe treba izabaciti i dezodoranse koji osim što takođe zagađuju okolinu štetni su i po zdravlje.

Stručnjaci su mišljenja da dezodoranse i antiperspirante treba izbegavati jer sadrže nekoliko supstanci koje su kancerogene. Među njima je najčešće pomenuto jedinjenje triklozan koji oštećuje imuni sistem, izaziva hormonske poremećaje i povećava rizik od raka.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zika Mrgud

19.04.2022 19:23

Samo domaci sapun spasava planetu