SPREČITE DEMENCIJU NA VREME: Ove TRI namirnice će vam poboljšati KOGNITIVNE sposobnosti

Autor:

Lifestyle

14.04.2022

07:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Zdrava hrana je važna za telo, ali i za mozak, jer ga tako duže održavamo aktivnim i manje zaboravljamo.

SPREČITE DEMENCIJU NA VREME: Ove TRI namirnice će vam poboljšati KOGNITIVNE sposobnosti

Foto: Photo by Robina Weermeijer on Unsplash

Pored tamne čokolade koja je opštepoznata kao odličan stimulans za naš mozak, nutricionisti tvrde da postoje još neke namirnice koji su neprikosnoveni borci protiv demencije.

Za poboljšanje kognitivne funkcije oni preporučuju da u ishranu češće uvrstimo tri namirnice koje će "probuditi" naš mozak, navodi Telegraf.rs.

1. Orasi

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Orahe mnogi nazivaju grickalicom za genijalce. I nauka je dokazala da šaka oraha svaki dan može popraviti pamćenje.

Njihova prednost je to što su najrasprostranjenije orašasto voće u našim krajevima, pa se do oraha lako dolazi. Zdravstvene prednosti su im brojne, a smatraju se pravom hranom za mozak. Ukoliko jedete orahe, poboljšavate koncentraciju i rad moždanih ćelija, ali i štitite se od demencije i Alzhajmerove bolesti.

Za to su zaslužne omega-3 masne kiseline, kojih je u njima mnogo. Ovi orašasti plodovi se preporučuju ljudima koji imaju problema sa srcem, kao i trudnicama.

2. Borovnice

Foto: pexels.com

Foto: Ilustracija

Borovnice su izuzetno dobra hrana za mozak. Neka istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje borovnica podstiče pamćenje i koncentraciju, a utiče čak i na obnavljanje sećanja.

Ovo voće, koje je odlično i u borbi protiv anemije, kako su pokazale neke studije, moglo bi da bude i važan saveznik u borbi protiv Alchajmerove bolesti.

Oksidativni stres može ubrzati proces starenja mozga, jer ima negativne efekte na moždane funkcije. Prema istraživanjima na životinjama, antioksidanti u borovnicama imaju tendenciju da se akumuliraju u području mozga koje je neophodno za inteligenciju.

Studuje na ljudima su pokazale obećavajuće i ohrabrujuće rezultate. U jednoj od tih studija, devet starijih učesnika sa blagim kognitivnim oštećenjem svaki dan je pilo sok od borovnice. Posle tri meseca kod njuih su uočena poboljšanja u nekoliko markera funkcija mozga.

3. Riblje ulje ili riba

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Omega-3 masne kiseline su neophodne za pravilan rad srca i mozga. Ukoliko vam se ne dopada ukus ribljeg ulja, zamenite ga redovnim ubacivanjem ribe lososa u ishranu.  Jedite losos bar dva puta sedmično.

Britanska istraživanja su  pokazale  da deca  koja ne unose dovooljno omega-3 masnih kiselina imaju poteškoća sa koordinacijom i ponašanjem. Neki istraživači su takođe utvrdili da ishrana siromašna omega-3 masnim kiselinama tokom trudnoće može dovesti do problema sa budućim ponašanjem deteta. Otkriveno je i da je nedostatak omega-3 u ishrani povezan sa depresijom.

Omega-3 masne kiseline regulišu rad neurona. Osobe koje boluju od manjka omega-3 masnih kiselina vrlo često imaju problema sa pamćenjem, koncentracijom, učenjem i procesuiranjem novih informacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading