PUŠAČI, OPREZ! Ako pušite OVE cigarete, u većem ste riziku od dobijanja raka zbog filtera i opasnih RUPICA!

Autor:

Lifestyle

24.03.2022

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pregledu istraživanja o promenama u stopi raka pluća i promenama u tipovima karcinoma pluća koji su najčešći, autori studije dr Piter D. Šilds tvrdi da male ventilacione rupe u praktično svim cigaretama koje se danas prodaju stvaraju novi zdravstveni rizik.

PUŠAČI, OPREZ! Ako pušite OVE cigarete, u većem ste riziku od dobijanja raka zbog filtera i opasnih RUPICA!

Foto: Photo by CDC on Unsplash

- Dizajn filtera za cigarete koji imaju ventilaciju može učiniti cigarete još opasnijim, jer te rupe mogu da promene način sagorevanja duvana, da omoguće pušačima da udišu više dima i da misle da je dim bezbedniji jer je glatkiji - rekao je dr Piter D. Šilds iz Veksner medicinskog centra Univerziteta Ohajo u Kolumbusu rekao je za Rojters zdravstvo putem e-pošte.

Ovo se odnosi na sve cigarete, jer skoro sve cigarete na tržištu imaju rupe, a ne samo one koje su se nekada zvale lajt i ultra-lajt“, primetio je on. Iako je stopa raka pluća u populaciji opala sa padom pušenja u celini, stope raka pluća među pušačima su značajno porasle, ističu istraživači. I tip raka pluća povezan sa pušenjem takođe se promenio od 1950-ih. Stope adenokarcinoma pluća, karcinoma pluća koji se najviše povezuje sa pušenjem, povećale su se više nego četiri puta kod muškaraca i osam puta kod žena, zajedno sa promenama u dizajnu i sastavu cigareta od 1950-ih, pišu istraživači.

Republika

Foto: PMI

Cigarete

Mnogi pušači konzumiraju tzv. “light” verziju cigareta, razmišljajući da su, malo zdravija varijanta zbog manjeg procenta katrana u njima.

Međutim, sada su naučnici predstavili istraživanje u kojem su otkrili kako su konzumenti ovakvih vrsta cigareta u većem riziku od dobijanja raka.

Light cigarete, sa rupicom u sredini su još pre 50 godina predstavljene kao zdravija verzija cigareta, ali ove rupice omogućuju konzumentima da udišu veću količinu dima od cigareta, dima koji sadrži visoke nivoe hemikalija i toksina.

Upravo ova rupica omogućava cigareti da brže gori i tako stvara više kancerogena koji dolaze do ljudskih pluća, piše Naj žena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading