EFIKASNO SAGOREVAJU MASTI: Ovih PET namirnica će vam pomoći da budete fit

Autor:

Lifestyle

24.03.2022

07:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim što su zdrave i svakodnevno poželjne u ishrani, ove namirnice i te kako imaju udela u efikasnosti vaše dijete.

EFIKASNO SAGOREVAJU MASTI: Ovih PET namirnica će vam pomoći da budete fit

Foto: pixabay.com

Cilj ishrane bazirane na proteinima i vlaknima jeste da se unosi manje masti, a da se postojeći resursi troše kao izvor energije. Uz redovnu vežbu i konzumiranje raznovrsnih, a zdravih, hranjivih sastojaka, možete uspešno da sagorite masnoće.

Ove namirnice su prirodni sagorevači masti i poželjno ih je uključiti u ishranu da bi podstakle lipolizu, jer varenje ovih namirnica troši više kalorija nego što ih unesete konzumirajući ih.

1. Cimet

Republika

Foto: pexels.com

Povećava temperaturu tela i na taj način topi masne naslage (Foto: Ilustracija)

Cimet se koristi kao rešenje za mnoge bolesti - protiv artritisa, bolova u želucu, grčeva, kožnih bolesti, menstrualnih tegoba, nervne napetosti, dijabetesa i impotencije. Takođe je najbolji prirodan izvor gvožđa, mangana, cinka, bakra i kalcijuma. Može se koristiti za opuštanje i jačanje imuniteta, a ono što je posebno važno jeste to da cimet pomaže u snižavanju lošeg holesterola i masti u krvi.

Njegovo svojstvo je i da povećava temperaturu tela i na taj način topi masne naslage. Istraživanja su pokazala da samo jedna kašičica ovog začina dnevno pospešuje sagorevanje masnih naslaga. Esencijalno ulje iz cimeta aktivira metabolički proces termoregulacije kojim se sagorevaju kalorije.

Idealan napitak je kašičica cimeta sa kašičicom meda u čaši tople vode, koji možete konzumirati u toku dana.

2. Grejpfrut

Republika

Foto: pixabay.com

Podstiče mršavljenje, poboljšava zdravlje srca i funkcionisanje jetre (Foto: Ilustracija)

Veoma je bogat likopenom, koji je odličan antioksidant i bori se protiv oštećenja ćelija. Podstiče mršavljenje, poboljšava zdravlje srca i funkcionisanje jetre. Sadrži fitonutrijent limon, koji napada molekule šećera i pomaže telu da od šećera napravi gorivo za naš organizan umesto masti. Grejpfrut sadrži oko 90 odsto vode, a poznato je da voće sa visokim procentom vode podstiče konzumiranje tečnosti, što daje više energije i ubrzava metabolizam.

Uz svaki obrok pojedite polovinu grejpfruta ili popijte 250 mililitara soka.

3. Zeleni čaj

Ono što je za njega specifično jeste velika količina antioksidanata koje sadrži, a koji su zaslužni za borbu sa slobodnim radikalima. Zeleni čaj se često spoiminje kao "čistač" organizma. Zahvajujući sposobnosti da stimuliše oksidaciju masti, povoljno utiče na sprečavanje nakupljanja masnih naslaga u telu. Jedinjenja koja se nalaze u zelenom čaju, poput antioksidanta katehina, pomažu u procesu sagorevanja masnih nasalaga.

Za najbolji efekat bi bilo poželjno pravljenje čaja od listova. Gotov proizvod zelenog čaja u prahu se može naći na tržištu, a tu je i klasičan zeleni čaj u kesicama, navodi Telegraf Ona.

4. Bademi

Republika

Foto: pexels.com

Ovaj orašasati plod sadrži dobre masti, koje snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi (Foto: Ilustracija)

Sirovi bademi su bogati proteinima, nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima, vlaknima i mineralima. Ovaj orašasati plod sadrži dobre masti, koje snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi. Osim toga, bademi isporučuju dve esencijalne masne kiseline – omega-3 i omega-6. Odličan su borac u topljenju masnih nasalaga, a nutricionisti preporučuju da se koriste kao zdrava užina. Za kontrolu šećera u krvi, bademi su možda najbolji izbor.

Jedna šaka badema je dovoljna za ceo dan. Takođe, bademovo mleko je sjajna zamena za obično kravlje, pogotovu kada ga konzumirate za doručak.

5. Kokosovo ulje

Republika

Foto: pixabay.com

Ova namirnica bogata je mastima koje se ne talože u organizmu (Foto: Ilustracija)

Kokosovo ulje ima sposobnost sagorevanja masnih naslaga, a u ishrani se preporučuju umerene količine kokosovog ulja, budući da ono ima visoku kalorijsku vrednost. Kokosovo ulje važi za namirnicu koja je takođe odličan borac koji topi masne naslage. Ova namirnica bogata je mastima koje se ne talože u organizmu; u jetri dolazi do njihovog sagorevanja radi stvaranja energije potrebne za rad organizma.

Za pripremu jela koristite nerafinisano devičansko kokosovo ulje.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading