OD OVIH NAMIRNICA RASTE STOMAK KAO DA JE OD KVASCA: Za jednu svi misle da je zdrava, a uništava telo

Autor:

Lifestyle

28.01.2022

17:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci otkrivaju koje namirnice su najgore za stomak - teške su za varenje, izazivaju zapaljenja, a doprinose i stvaraju masti na stomaku.

OD OVIH NAMIRNICA RASTE STOMAK KAO DA JE OD KVASCA: Za jednu svi misle da je zdrava, a uništava telo

Foto: pixabay.com

Određene vrste namirnica su lošije za stomak u smislu da ne prijaju crevima, narušavaju nivo bakterija u crevima, izazivaju zapaljenje, ali i goje.

Evo o kojoj hrani je reč.

Visokokalorična hrana

Nisu svi ugljeni hidrati loši – u one koji su dobri spadaju složeni ugljeni hidrati, poput slatkog krompira, smeđeg pirinča, ali i njih treba jesti umereno.

Najveći problem su, međutim, prosti ugljeni hidrati, koji se nalaze u pecivima, belom pirinču, pasti, belom hlebu, slatkišima... Ova vrsta ugljenih hidrata izaziva nagli porast i nagli pad šećera, tako da smo posle nje ubrzo gladni.

Nezdrave masti

Tri vrste masti se povezuju sa zapaljenjem i stvaranjem sala na stomaku – trans masti, zasićene i omega-6 masti. Ove vrsta masti

Stručnjaci sa Mejo klinike takođe tvrde da trans masti, osim što su krivac za gojenje, povećavaju i rizik od srčanih bolesti.

Ove, loše vrsti masti, nalaze se u gotovoj hrani, obrađnom mesu, nekim slatkišima, ulju od semena grožđa, sojinom, suncokretovom ulju...

S druge strane, zdrave masti nalaze se u maslinovom ili avokadu, kažu stručnjaci.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Obrađeni mesni proizvodi

Ovakvo meso veoma je visokokalorično i bogato zasićenim mastima, pa je ne samo loše za stomak, već i povećava rizik od srčanih bolesti.

Dijetetičarka i nutricionistkinja dr Džuli Rotenberg upozorava da ljudi veoma teško vare obrađeno meso, zbog čega se duže zadržava u crevima.

U ove, nezdrave vrste mesa, ubrajaju se viršle, mesni naresci i mleveno meso.

Pržena hrana

Hrana spremljena na ovaj način vrlo lako može da izazove gorušicu, a Rotenbergova upozorava da u stomaku ostaje jednako dugo kao obrađene namirnice. Telu je potrebno mnogo duže da svari ovu hranu zbog visokog sadržaja masti, zbog čega se taloži salo na stomaku.

Namirnice sa smanjenim sadržajem masti

Iako često mislimo da su ove namirnice zdravije i da pospešuju mršavljenje jer sadrže manje masti, istina je drugačija. Specijalistkinja za zdravlje žena dr Aviva Rom upozorava da nas ova hrana neće zasititi jednako kao ona punomasna, te da su bolji izbor namirnice koje sadrže kvalitetne masti – maslinovo ulje ili avokado.

Dakle, namirnice sa manje masti ne znače da će i na stomaku biti manje masti, već su zdrave masti dobre za naše telo, kao i za stomak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading