OVO JE ZNAK DA VAM JEDAN ORGAN OTKAZUJE: Simptomi se javljaju preko dana, ali ako se pojave u toku noći onda je situacija alarmantna

Autor:

Lifestyle

23.12.2021

21:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako unosite previše šećera, malo-malo pa nabacite koji kilogram viška i skloni ste da popijete koju čašicu alkohola, potoji velika verovatnoća da uništavate jetru. Ako niste sigurni da li vam je ovaj organ u dobrom stanju, obratite pažnju na ovaj simptom.

OVO JE ZNAK DA VAM JEDAN ORGAN OTKAZUJE: Simptomi se javljaju preko dana, ali ako se pojave u toku noći onda je situacija alarmantna

Foto: pixabay.com

Prema rečima stručnjaka, ako noću osećate svrab, što pre proverite jetru. Svrab je povezan sa oboljenjem jetre, a ima tendenciju da se pogorša kasno uveče i tokom noći.

Prema medicinskoj sestri Vendi A. Holand, jedan od zadataka jetre je razlaganje i izlučivanje supstanci koje vašem telu nisu potrebne i to putem žuči.

- Ako to ne uspe, iz bilo kog razloga, sledeći organ koji će pokušati da se oslobodi žučnih soli jeste koža. Tako se javlja svrab - objašnjava Holand.

Kako da prepoznate da je baš u jetri problem? Svrab povezan sa oboljenjem jetre ne izaziva osip i najčešće se javlja na dlanovima i tabanima.

- Svrab povezan sa oboljenjem jetre uglavnom pogađa udove, posebno dlanove i tabane“, objašnjava doktorka Lin Poston. "Obično se pogoršava noću i usled vrućine, tokom menstrualnog ciklusa, ako uzimate hormonsku terapiju, trudni ste ili vam je koža u kontaktu sa vunom.

Još jedan simptom je znak za alarm, kad je reč o ovom organu. Ako primetite da vam je koža žuta ili su beonjače postale žućkaste, a pri tome imate i svrab, potrebna vam je hitna medicinska pomoć. Doktor Ali Džavid Sidiku ističe da se u tom slučaju radi o žutici, takođe bolesti jetre koja je infektivna.

Holand kaže da drugi simptomi bolesti jetre mogu da uključuju krvarenje, modrice, crnu stolicu, tamni urin, otok abdomena, mučninu, nedostatak apetita i bol u stomaku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Tagovi

Komentari (0)

Loading