IMA NAUKA I O TOME: Evo kako da se pravilno obrišete nakon obavljenog posla u WC-u

Autor:

Lifestyle

02.11.2021

22:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako mislite da znate da brišete zadnjicu jer svi to radimo celog života, treba da čujete šta gastroenterolog kaže na tu temu!

Republika

Foto: pixabay.com

Ilustracija

Verovali ili ne, postoji "pravilan" način brisanja zadnjice nakon vršenja velike nužde, a gastroenterolog objašnjava šta treba da uradite i zašto.

Doktor interne medicine i gastroenterolog dr Niket Sonpal iz Njujorka, upozorava da se brisanje zadnjice od napred ka pozadi smanjuje rizik od širenja bakterija iz anusa do uretre, kanala koji povezuje bešiku i mokraćni otvor.

On kaže da nije važno da li osoba sedi ili stoji u trenutku kada se briše.

- Nije bolje brisati se u stojećem ili sedećem položaju, to zavisi od preferencija osobe - poručuje.

Međutim, prema tekstu objavljen u Žurnalu kliničke gastroenterologije i hepatološkog istraživanja, ipak je bolje brisati se u sedećem položaju jer tada osoba ima bolji pristup anusu.

Posledice "nepravilnog" brisanja

Kakve će biti posledice "nepravilnog" brisanja u smeru od nazad ka napred, zavisi od genitalija.

- Ako osoba ima vulvu, što znači da ima vaginalni otvor, kao i uretru, brisanjem od nazad ka napred lako se prenesu bakterije od anusa do uretre ili vaginalnog otvora - kaže dr Sonpal.

- Te bakterije onda mogu da dovedu do infekcije urinarnog trakta, gljivičnih infekcija, kao i drugih formi bakterijskog vaginitisa.

S druge strane, pravilo brisanja nakon velike nužde nije toliko važno kod muškaraca.

- Oni koji imaju penis mogu da se brišu kako žele jer je anus u njihovom slučaju dosta udaljen od uretre, pa je širenje bakterija jako retko - dodaje doktor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading