OVE SVAKODNEVNE NAVIKE SKRAĆUJU ŽIVOT: Jednu nećete moći da promenite, ali ukoliko ih imate nekoliko u ozbiljnom ste problemu

Autor:

Lifestyle

30.10.2021

17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proverite da li i vi imate neke od navika koje skraćuju život, i ako imate – što pre ih promenite.

Republika

Foto: pixabay.com

Ilustracija

Za pojedine navike znamo da su loše po zdravlje, za druge možda i ne slutimo da su toliko opasne. Sve od toga šta jedemo i pijemo, preko toga koliko spavamo, do toga koliko vremena provodimo sedeći, utiču na naše zdravlje.

Stručnjaci upozoravaju da neke od tih navika skraćuju život!

Previše sedite

Višesatno svakodnevno sedenje dovodi do gojaznost i veoma je opasno po zdravlje.

- Gojaznost dovodi do razvoja hipertenzije, dijabetesa tipa 2, koronarnih bolesti srca, artritisa, ateroskleroze - upozorava dr Daren Mareinis.

Loše navike u spavanju

Loše navike u spavanju može da doprinese nezgodama, upozorava dr Mareinis.

- Hronična nenaspavanost povećava rizik od srčanog udara, gojaznosti, dijabetesa i endokrinih poremećaja.

Ne vodite računa o zubima

Dentalnoj higijeni se ne pridaje dovoljno značaja jer zdravi zubi nisu važni samo zarad lepog izgleda, već i zarad zdravlja.

- Loša oralna higijena može da bude izvor ozbiljnih infekcija vrata, glave i sistemskih infekcija - kaže doktor.

Previše vremena provodite na suncu

Ako ne koristite zaštitne kreme, vrlo lako se mogu javiti opekotine na koži, čime se povećava rizik od raka kože. Dr Mareinis upozorava da je opasnost posebno velika kod onih koji imaju svetao ten ili istoriju raka kože u porodici, ali podvlači da bi svi trebalo da koriste kreme sa zaštitnim faktorom.

Preskačete doručak

Neki ujutru ne stignu da jedu, drugi nisu gladni kada se tek probude, ali koji god da je razlog, lekari upozoravaju da nije pametno preskakati doručak.

- Sudeći prema studiji objavljenoj u Žurnalu Američkog koledža za kardiologiju, preskakanje doručka je povezano sa većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti - kaže internista i gastroenterolog dr Niket Sonpal.

- Najveći razlog zašto je tako jer su veće šanse da se posle preskočenog doručka prejedate u toku dana. Prejedanje može da dovede do hipertenzije i začepljenih arterija.

Jedete obilnu večeru

Izbegavajte da jedete mnogo uveče.

- Jedite kao kraljica ujutru, kao princeza popodne i kao ptičica uveče - savetuje šef barijatrijske hirurgije na Jejlu dr Džon Morton. - Metabolizam se uveče usporava - podseća.

Pušite

- Pušenje je jedna od najgorih stvari koju možete sebi da uradite - upozorava dr Mareinis.

- Ne samo što povećava rizik od svih vrsta kancera, već je veći rizik i od koronarnih bolesti, ateroskleroze, hipertenzije, infarkta. Takođe, pušenje direktno utiče na hroničnu opstruktivnu bolest pluća, rak pluća i plućni emfizem - ističe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading