Nije svaki proizvod sa nikotinom isti - ovo su glavne razlike

Autor: Republika

Lifestyle

29.10.2021

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve više čujemo i govorimo o štetnim posledicama pušenja i zdravstvenim rizicima koje ono nosi. Uprkos tome, mnogi nastavljaju sa ovom štetnom navikom, najviše zbog nikotina, koji izaziva zavisnost.

Republika

Foto: shutterstock

 

 

Naučnici su to odavno prepoznali pa su nikotin izdvojili kao supstancu koja se gotovo pola veka upotrebljava u tretmanima odvikavanja od pušenja, kroz flastere, žvake ili tablete.

Iako je najbolja odluka koju svaki pušač može da donese da se u potpunosti odrekne i nikotina i duvana, postoje i oni koji to ipak ne učine. Savremeni rezultati istraživanja doveli su do novih proizvoda i uređaja na bazi nikotina koji, iako nisu bez rizika, manje su štetni od klasičnih cigareta. To su najčešće uređaji koji zagrevaju duvan i elektronske cigarete.

Osnovne karakteristike klasičnih cigareta

Poznato je da je među vodećim štetnim sastojcima u cigareti duvanski dim, koji nastaje sagorevanjem duvana. U njemu se nalazi oko šest hiljada materija od kojih je oko 100 klasifikovano kao štetno ili potencijalno štetno. Jedna od njih je ugljen monoksid. Sagorevanjem duvana nastaje i katran, koji se kod aktivnih dugogodišnjih pušača taloži u plućima. Takođe, tu je i pepeo, koji može imati neprijatan miris, što nije slučaj sa manje štetnim duvanskim alternativama.

Republika

Foto: shutterstock

 

Uređaji koji zagrevaju duvan i elektonske cigarete – u čemu je razlika

Bilo bi pogrešno misliti da su elektronske cigarete i uređaji za zagrevanje duvana ista kategorija proizvoda. Razlike su suštinske, a jedna od njih ogleda u tome što uređaji za zagrevanje duvana zagrevaju pravi duvan i koriste elektronski sistem kontrole zagrevanja da bi sprečili sagorevanje. Najpoznatiji u ovoj kategoriji je IQOS, a poslednjih godina pojavljuju se i novi uređaji koji su zasnovani na tehnologiji zagrevanja kao što je Lil Solid. Sa druge strane, e-cigarete koriste tečnost koja može da sadrži nikotin i pretvara se u paru. Kako je nikotin glavni sastojak lista duvana, sistemi za zagrevanje ga prirodno sadrže.

Kada je reč o e-cigaretama, većina njih sadrži nikotin, koji se dodaje e-tečnosti u proizvodu, iako postoje i neke tečnosti za e-cigarete koje ga nemaju. I uređaji za zagrevanje duvana i e-cigarete ne sagorevaju, već koriste sisteme za zagrevanje koji proizvode aerosol, čiji se sastav bitno razlikuje od duvanskog dima. Njihovom upotrebom izbegavaju se štetne materije koje se nalaze u duvanskom dimu, kao produktu sagorevanja. Važno je naglasiti da ovi uređaji nisu bez rizika i nisu sredstvo za odvikavanje. Ipak, ljudi koji se ne odreknu ove navike, treba da znaju da se tržište manje štetnih alternativa konstantno uređuje i da se, ukoliko su podvrgnute strogoj regulativi i zasnovane na nauci, smatraju boljom opcijom od nastavka pušenja. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading