OVA NAMIRNICA IZAZIVA TROVANJE I MIGRENU, A SVI JE PREPORUČUJU KAO ZDRAVU: Deluje magično na srce, ali je ipak veoma opasna

Autor: Republika

Lifestyle

25.10.2021

17:23

Iako obiluje brojnim nutrijentima, sa ovom namirnicom treba biti posebno obazriv.

pixabay.com

Ilustracija

Iako se orasi tradicionalno smatraju zdravom namirnicom krcatom nutrijentima koje imaju blagotvorno dejstvo na srce, ako ih jedete neumereno to može biti opasno i uzrokovati brojne zdravstvene probleme.

Gotovo svi nutricionisti savetuju da u ishranu uključite orašaste plodove jer su izvor hranljivih sastojaka, biljnih proteina, antioksidanata i masnih kiselina. Osim toga, preporučuju se za brojne bolesti, depresiju, anemiju, malaksalost, ali i srčana oboljenja i upale.

Zahvaljujući posebnim supstancama koje sadrže, orasi pomažu u normalizaciji metabolizma. Često su sastavni deo zdrave, uravnotežene dijete i pomažu da kontrolišete apetiti.

Međutim, uvek postoji jedno "ali".

pixabay.com

Ilustracija

Kada ih stručnjaci preporučuju, oni govore o količini od kjedne šake dnevno, jer je ova namirnica vrlo specifična, a ima i značajan broj kalorija. Orasi se ne preporučuju osobama koje imaju problema s kašljem, upalom grla, bronhitisom, urtikarijom, ekcemima, psorijazom...

Osim toga, ova namirnica "ne pada lako na želudac" baš svakome, pa se ne preporučuje pacijentima sa gastritisom, čirom na želucu, kolitisom.

Ni potpuno zdrave osobe ne bi trebalo da preteruju sa unosom, jer se teško vare, pa postoji rizik i od povraćanja.

"Korisna jedinjenja i supstance koje su sadržane u plodu oraha, kada premašuju količinu koja je telu potrebna, mogu čak da izazovu glavobolju, kao i trovanje hranom", upozoravaju lekari.

 

Komentari (0)

Loading