BOJA SLUZI IZ NOSA OTKRIVA DA LI IMATE PREHLADU ILI OZBILJNU BOLEST: Dobro pogledajte u maramicu!

Autor: Republika

Lifestyle

14.10.2021

10:01

Boja sluzi iz nosa koju izduvate otkriva da li ste samo prehlađeni ili imate neku ozbiljnu bolest.

pixabay.com

Obratite pažnju na boju sadržaja iz nosa

Hladno vreme, vlaga, vetar mogu dovesti do prehlade koja uzrokuje curenje nosa, međutim kada taj sadržaj koji izduvate promeni boju i iz providne, odnosno bezbojne pređe u neku drugu znak je da treba posetiti doktora.

Dobro pogledajte u maramicu nakon duvanja nosa, jer boja sadržaja otkriva koji problem imate.

BEZBOJNA

Sluz koja je manje-više providna je normalna i ukazuje na to da ste zdravi. Dnevno naše telo proizvede skoro dva litra ali najveći deo progutamo. Sastoji se od vode, proteina, antitela i soli i igra važnu ulogu u čuvanju našeg nosa i sinusa. Pojačana proizvodnja providne izlučevine iz nosa može biti uzrokovana alergijama.

ŽUTA

Žuta boja znači da se telo bori protiv neke infekcije, i da je u sluzi povećana količina belih krvnih zrnaca. Ona stižu u nos da bi se izborila sa infekcijom, a kada obave svoju dužnost sluz će potamneti u žućkastu.

Photo by Brittany Colette on Unsplash

Kada u nosu imate bezbojnu sluz nemate razloga za brigu

BELA

Ako je sluz iz nosa bela, to znači da vam je nos zapušen i disajni putevi otečeni. Zbog toga je količina vode smanjena i izlučevina je gušća. To obično znači da imate prehladu ili da ćete je tek razviti.

ZELENA

Imuni sistem radi punom parom, a vaše telo bori se sa infekcijom. Sve je više belih krvnih zrnaca koja jure u ovu bitku, zbog čega tečnost iz žute prelazi u zelenkastu.

CRVENKASTA

Ovo se najčešće dešava ako se već dugo borite sa prehladom ili virusom i sitni krvni sudovi unutar nosa su popucali od stalnog napornog duvanja u maramicu.

SMEĐA

Izuzetno retko, sluz iz nosa biće smeđa ili čak skoro crna, a to su signali izbacivanja stare krvi ili ozbiljne gljivične infekcije koja je napala sinuse.

Komentari (0)

Loading