BOJA SLUZI IZ NOSA OTKRIVA DA LI IMATE PREHLADU ILI OZBILJNU BOLEST: Dobro pogledajte u maramicu!

Autor: Republika

Lifestyle

14.10.2021

08:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Boja sluzi iz nosa koju izduvate otkriva da li ste samo prehlađeni ili imate neku ozbiljnu bolest.

Foto: pixabay.com

Obratite pažnju na boju sadržaja iz nosa

Hladno vreme, vlaga, vetar mogu dovesti do prehlade koja uzrokuje curenje nosa, međutim kada taj sadržaj koji izduvate promeni boju i iz providne, odnosno bezbojne pređe u neku drugu znak je da treba posetiti doktora.

Dobro pogledajte u maramicu nakon duvanja nosa, jer boja sadržaja otkriva koji problem imate.

BEZBOJNA

Sluz koja je manje-više providna je normalna i ukazuje na to da ste zdravi. Dnevno naše telo proizvede skoro dva litra ali najveći deo progutamo. Sastoji se od vode, proteina, antitela i soli i igra važnu ulogu u čuvanju našeg nosa i sinusa. Pojačana proizvodnja providne izlučevine iz nosa može biti uzrokovana alergijama.

ŽUTA

Žuta boja znači da se telo bori protiv neke infekcije, i da je u sluzi povećana količina belih krvnih zrnaca. Ona stižu u nos da bi se izborila sa infekcijom, a kada obave svoju dužnost sluz će potamneti u žućkastu.

Foto: Photo by Brittany Colette on Unsplash

Kada u nosu imate bezbojnu sluz nemate razloga za brigu

BELA

Ako je sluz iz nosa bela, to znači da vam je nos zapušen i disajni putevi otečeni. Zbog toga je količina vode smanjena i izlučevina je gušća. To obično znači da imate prehladu ili da ćete je tek razviti.

ZELENA

Imuni sistem radi punom parom, a vaše telo bori se sa infekcijom. Sve je više belih krvnih zrnaca koja jure u ovu bitku, zbog čega tečnost iz žute prelazi u zelenkastu.

CRVENKASTA

Ovo se najčešće dešava ako se već dugo borite sa prehladom ili virusom i sitni krvni sudovi unutar nosa su popucali od stalnog napornog duvanja u maramicu.

SMEĐA

Izuzetno retko, sluz iz nosa biće smeđa ili čak skoro crna, a to su signali izbacivanja stare krvi ili ozbiljne gljivične infekcije koja je napala sinuse.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading