MOĆNI LEK KOJI JE OTKRIO SVETI ARHANGEL MIHAILO: Evo koje bolesti leči ANĐELIKA!

Autor:

Lifestyle

23.09.2021

16:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Anđelika ima mnoga lekovita svojstva, a delotvorna je i kad je reč o bolesti pluća.

Republika

Foto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Anđelika je delotvorna za mnogobrojne bolesti, Ilustracija

Prema legendi, Anđeliku je otkrio Sveti Arhangel Mihailo, pa je po njemu ona i dobila naziv. Osim što ima mnogobrojna lekovita svojstva, vrlo je delotvorna i kada su u pitanju bolesti pluća.

Ova biljka podstiče izlučivanje sluzi iz disajnih organa. Sadrži ulja koja imaju protivupalno dejstvo i suzbijaju infekcije, pa pomaže kod bronhitisa i upale pluća.

Anđelika je dugo zastupljena u narodnoj medicini, a zahvaljujući svom aromatičnom ukusu u upotrebi je i kao hrana i začin.

U srednjem veku bila je jedna od glavnih lekovitih biljaka, pre svega koristila se kao efikasan lek protiv kuge. Anđelika je tada spasila mnogo ljudi, pa je prvobitno nazvana anđeoskom biljkom.

Koren ove biljke dobar je i za varenje, a eterična ulja dobijena od nje koriste se i za podsticanje apetita. Zbog takvog dejstva koristi se i za oporavak od anoreksije i malaksalosti, ali pomaže i u lečenju reumatskih bolesti, bolesti jetre i žuči i menstrualnih tegoba.

S druge strane, jedinjenje osthol sprečava zgrušavanje krvi, zbog čega se preporučuje pri lečenju tromboze. Koristi se i kao blago sredstvo za smirenje i čvrst san.

Međutim, konzumiranje ove biljke se ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja. Nije preporučljivo ni da je koriste ljudi oboleli od dijabetesa, kao ni oni koji piju lekove protiv zgrušavanja krvi, piše Alo.

U terapeutske svrhe koristi se kao tečni ekstrakt, tinktura, eterično ulje ili osušeni koren za čaj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading