FIZIOTERAPEUT UPOZORAVA: Ovo radite svaki dan, a izaziva probleme sa venama i kičmom!

Autor:

Lifestyle

02.09.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema rečima fizioterapeuta Žarka Radovića, uzrok svih vrsta poremećaja kičmenog stuba, ali i proširenih vena uglavnom uglavnom je nepravilno sedenje tokom dana.

Foto: printscreen/TV Prva

Prema rečima Žarka Radovića poremećaji kičmenog stuba i proširenih vena dolaze od nepravilnog sedenja

Proširene vene, ali i problemi sa kičmenim stubom javljaju se većinom kod starije populacije, a fizioterapeut Žarko Radović daje primer pravilnog držanja tela.

- Važno je pravilno sedenje, pravilna kontura tela, gde ramena moramo unazad da zabacimo, da grudi isprsimo, a da zadnjica bude uvučena ka zadnjem delu stolice - priča on na TV Prva.

On dalje navodi da pacijenti koji imaju problema sa kukovima, odnosno, oni koji su imali operaciju kuka, ne smeju da prekrštaju noge, jer često dolazi do tzv. ispadanja kuka.

Problem proširenih vena, ali i problemi sa kičmom javljaju se, ne samo kod starije populacije, već i kod mlađe. Međutim, problemi kod njih nisu toliko ozbiljni.

- Kod mlađe populacije, može doći do usporene periferne cirkulacije, pa i grča u određenom delu tela. Međutim, to nije toliko opasno, jer se kod njih to reguliše nakon desetak minuta, ukoliko dođe do promene položaja tela - priča Radović.

Ukoliko se usporena periferna cirkulacije ne reguliše promenom položaja tela, može doći do oticanja donjih ekstremiteta, bola u nogama, ali i povećanja krvnog pritiska.

On napominje da ovi problemi ne ugrožavaju život, ali bi trebalo izbegavati nepravilno sedenje tokom dana.

Fizioterapeut ističe da je fizička aktivnost u toku dana, bar između tri i četiri puta nedeljno, neophodna za održavanje pravilne pozicije kičmenog stuba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading