PREPOZNAJTE DIJABETES NA VREME: Ruski endokrinolog opisao prve simptome ove bolesti!

Autor: Republika

Lifestyle

19.09.2021

09:36

Od dijabetesa u svetu boluje oko 350 miliona ljudi, što iznosi oko šest odsto stanovništva Zemlje. U Rusiji dijabetes II tipa ima 3.625.529 ljudi. Lekari su uvereni da su to tačni podaci s obzirom da ova bolest može biti prisutna kod čoveka bez ikakvih simptoma.

pixabay.com

Foto: Ilustracija

Šta dijabetes može da izazove i kako ga možemo prepoznati za Sputnjik otkriva ruski endokrinolog Anastasija Artemjeva.

Kako otkriti da je neko oboleo od dijabetesa II tipa?

- Moguće je otkriti na osnovu simptoma koji su karakteristični za visok nivo glukoze u krvi: slabost, umor, suva usta, žeđ, često mokrenje, svrab kože i sluzokože i sklonost infekcijama.

Da li je moguće otkriti bolest na ranom stadijumu dijabetesa?

- Za perioda pred dijabetes je karakterističan umereno povećan nivo glukoze u krvi i ne postoje nikakve naznake bolesti, jer ga je moguće otkriti samo laboratorijskom analizom. Biohemijskom analizom se proverava nivo glukoze u krvi, nivo hemoglobina i radi se test tolerancije na glukozu. Testiranje se sprovodi najmanje jednom u tri godine nezavisno od uzrasta, a kada je potvrđen jedan faktor rizika. Provera nivoa šećera u krvi se preporučuje ljudima starijim od 45 godina sa normalnom telesnom masom koji ne moraju imati faktore za moguće oboljenje.

U slučaju da je ustanovljena dijagnoza onda je potrebno nivo šećera u krvi proveravati jednom godišnje.

Koliko se dugo dijabetes II tipa ne može primetiti?

- U većini slučajeva, bolest je dugo asimptomatska i često se ne može ustanoviti dijagnoza zbog nedostatka vidljivih manifestacija. Period bez simptoma može trajati godinama, a u nekim slučajevima i desetinama godina, zato je i opasan dijabetes II tipa. U trenutku kada se ustanovi dijagnoza više od polovine pacijenata ima jednu ili nekoliko tegoba.

Koliko je dijabetes opasan?

- Problemi mogu biti primećene na očima, plućima i nervnom sistemu. Posledice su gubitak vida, problemi sa bubrezima, gubitak osećaja u rukama i nogama, kao i rane na nogama. U slučaju da se dijabetes na vreme ne otkrije nekoliko puta se povećava rizik od razvoja infarkta miokarda i moždanog udara. U retkim slučajevima se može razviti i hiperglikemijska koma.

Komentari (0)

Loading