TELO VAM JE U HAOSU NAKON ULASKA U PETU DECENIJU? OVO su problemi na koje žene MORAJU da obrate pažnju!

Autor:

Lifestyle

28.06.2021

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako prevalili 40. godinu i lagano klizite u menopauzu, sigurno ste primetili određene promene u organizmu, nimalo prijatne. Nadimate se, imate zatvor, pojavio vam se stomak... Ne morate da se mučite, postoji rešenje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kod žena posle 40. godine dolazi do promene hormonalnog statusa. Menja se stanje kože, metabolizma i nervnog sistema. Pa tako, ako želite da smršate, ne samo da treba da jedete manje, već i da promenite način ishrane.

Česta boljka dama koje su prevalile 40. su i problemi sa crevima, jer se elastičnost njihovih zidova smanjuje. Posledica su česte konstipacije i nadimanje. Rešenje i za ovaj problem jeste promena jelovnika.

Šta treba da jedu žene nakon 40. godine?

Obratite pažnju na proteine iz mlečnih i biljnih izvora. Količinu mesa je potrebno smanjivati s godinama, jer ih "starije" telo slabije vari. U ishranu uključite sir i pečurke. Ako vam je teško da se odreknete mesa, birajte ono "lakše" kao što su piletina i ćuretina.  

Takođe, važno je i da pijete vodu odmah nakon buđenja i između obroka. Kafu treba ograničiti na jednu šolju dnevno. Izbacite gazirane sokove, nezdravu hranu i onu punu skroba. Izbegavajte slatka testa i šećer - brze ugljene hidrate koje telo brzo razgrađuje i pretvara u masti.

Uvrstite u ishranu susam. Ova namirnica sadrži fitoestrogene – biljnu varijantu ženskih polnih hormona. Susam će pomoći da regulišete metabolizam i smanjite nivo lošeg holesterola. Tri kašičice dnevno su više nego dovoljne.

Izbegavajte alkohol ako želite da budete vitki i da vam creva rade kao sat. Ako baš ne želite potpuno da odustanete, maksimalno jednom nedeljno popijte čašu crnog vina.

Masna morska riba jedna je od najboljih namirnica za žene starije od 40 godina. Polinezasićene masti u njoj štite krvne sudove, poboljšavaju pamćenje i vraćaju sjaj koži i kosi.

Jedite često i malo. Ako obedujete na svaka 2-3 sata, nećete imati vremena da ogladnite, a ubrzaćete metabolizam, prenosi Mondo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading